Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vánočka – nejlepší recept

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 270 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Vánočka – nejlepší recept - postup přípravy

Vánoce jsou v podstatě už za dveřmi a mnoho hospodyněk jistě přemýšlí nad tím, co všechno je potřeba napéct. K svátkům jednoznačně patří nadýchaná a na jazyku se rozplývající vánočka. Pokud si nevíte rady s postupem, můžete se inspirovat tímto skvělým receptem. Dokonalý výsledek je zaručen.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Nejprve si namočte do rumu šálek rozinek, aby se řádně nasákly. Poté se pusťte do samotné tvorby těsta. K ruce si vezměte větší mísu a do ní vsypte krystalový cukr. Spolu s rozdrobeným droždím vytvořte jakousi kašičku. Také vložte do směsi jedno vajíčko, žloutek a vlijte malé množství vlažného mléka. Dále přisypte po částech i prosátou polohrubou mouku, zbylý krystalový cukr, osolte, vlijte roztavené máslo i sádlo, a nakonec i zbývající mléko. Ze všech surovin pomocí rukou vypracujte hladké a homogenní těsto. Hnětení vám zabere zhruba 5 až 10 minut. Nakonec z těsta vytvarujte bochník, vložte jej do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout ideálně tři až čtyři hodiny.




Až těsto pěkně vykyne, vyjměte jej na vál, a ještě mírně propracujte. Nyní bude potřeba do něj zakomponovat i drcené vlašské oříšky a v rumu namočené rozinky. Až bude hmota ochucená těmito surovinami, rozdělte ji na několik menších částí. Jejich počet se bude odvíjet od toho, z kolika pramenů umíte vánočku plést. Nedělejte si s tím ale větší starosti. Na internetu snadno naleznete návod.

Začátečníci mohou uplést sváteční pečivo jen ze tří válečků. V tomto případě si rozdělte těsto na 8 stejně velkých částí. V další fázi začnete s tvořením samotné vánočky. Z tří kusů těsta uválejte prameny a upleťte spodní patro, totéž udělejte i s dalšímu třemi válečky a spojené pramínky položte na spodní patro. Nakonec spojíte poslední dva prameny do copu a posadíte na vrch. Tak máte polotovar vánočky hotový. Ještě ho zpevněte dvěma špejlemi, které zapíchnete našikmo proti sobě.


Nyní je potřeba vánočku potřít ještě rozšlehaným vajíčkem. Pak ji umístěte na plech s pečícím papírem a nechte kynout půl hodiny. Následně těsto dejte do předehřáté trouby na 220 °C a pečte 10 minut. Posléze stupně Celsia snižte na 150 a dopékejte 25 minut. Posledních 25 minut nechte troubu temperovat na 100 °C. V tomto okamžiku je vánočka hotová, tudíž ji vyjměte, posypejte moučkovým cukrem a nechte vychladnout. Podávejte s oblíbeným šálem kávy.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů