Vejce vařená natvrdo zapečená se zeleninou a sýrem - postup přípravy
Se sýrem je všechno lepší. Chleba se sýrem. Kuřecí steak se sýrem. Hranolky se sýrem. Dort se sýrem. A teď už i vajíčka se sýrem! Možná byste to od nich nečekali, ale opravdu je to tak. Pokud máte chuť na zajímavou, zdravou a neotřelou snídani, připravte si tuhle. Bezpochyby nebudete litovat!
Ingredience
Dostatečně velký hrnec napusťte vodou, přiveďte ji k varu a vložte do něj pět vajíček, která vařte 7 až 10 minut, aby byly bílek i žloutek úplně tuhé. Když jsou uvařená, slijte z nich horkou vodu a vyměňte ji za ledově studenou. Chvíli vajíčka takto chlaďte a když jsou úplně studená, zbavte je skořápek. Oloupejte dva stroužky česneku a nasekejte je na jemné kousky. Očistěte cibuli a rovněž ji nasekejte na drobné kostičky. Omyjte a osušte červenou a zelenou papriku, zbavte je stopek, jadřinců i zbytků semínek a čistou dužninu nakrájejte na velmi jemné kostičky. Pokud vám v lednici zůstaly zbytky nespotřebované zeleniny jakéhokoliv druhu, nebojte se je do tohoto jídla také použít.
Rozehřejte na kamnech pánev s trochou olivového oleje a když je horký, vsypte do pánve pokrájený česnek. Za častého míchání restujte kousky česneku, dokud nezezlátnou a nezačnou pronikavě vonět. Pak přidejte na pánev kostičky cibule, promíchejte a smažte je, dokud nezprůhlední. V tu chvíli přidejte do pánve i pokrájenou červenou a zelenou papriku, posypejte solí, aby zelenina pustila šťávu a vaření bylo rychlejší, a všechnu zeleninu restujte na vysokou teplotu doměkka.
Do malé misky vyklepněte jedno vajíčko, přilijte k němu mléko nebo smetanu a přidejte asi jednu a půl polévkové lžíce hladké mouky. Přidejte buďto směs pepřů, anebo prostě jenom černý pepř a podle chuti trochu soli a všechny přísady metličkou vyšlehejte do jednolité konzistence bez hrudek. Připravte si rajčata, která rozkrájejte na kulaté plátky a natvrdo uvařená vajíčka, které rozdělte podélně na poloviny. Tvrdý sýr nastrouhejte na jemném, nebo klidně i na hrubém struhadle. Promíchejte zeleninu na pánvi a jakmile uvidíte, že se trochu zatáhla, snižte teplotu sporáku na střední teplotu. Rozprostřete zeleninu po celé ploše pánve tak, abyste docílili co nejrovnoměrnější vrstvy a zalijte ji směsí vajíček, mléka a mouky. Na povrch směsi v pánvi pak rozmístěte plátky rajčat, na každý z nich vložte trochu sýra a vyskládejte poloviny uvařených vajíček.
Povrch vajíček posypejte tymiánem, oreganem a sladkou paprikou a vše zasypejte pořádnou vrstvou strouhaného sýra. Přiklopte pánev pokličkou a nechte 5 až 10 minut smažit, aby se sýr roztekl a smísil se s kořením. Když sýr vytvoří bělavou jednolitou vrstvu, posypejte ho ještě trochou oregana a podávejte s kouskem chleba, chlebovou plackou nebo s čerstvou zeleninou.