Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vepřová harmonika s rajčaty, cibulí a slaninou

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Vepřová harmonika s rajčaty, cibulí a slaninou - postup přípravy

Máme pro vás oživení menu na slavnostním stole nebo při domácí party. Vepřová harmonika proložená rajčaty, cibulí a slaninou je opečená na pánvi spolu s bobkovými listy, česnekem a bílým vínem. Tato kombinace masu dodává nezaměnitelnou a neopakovatelnou příchuť, která vás dostane! I vaši nejnáročnější přátelé budou ohromeni a řeknou si o přídavek!

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Vepřové maso rozdělte na více menších špalíků (anebo nechte jeden větší) a nakrájejte je na plátky o síle kolem jednoho centimetru. Udělejte to tak, aby ale zůstaly vzájemně na spodní straně masového špalíku propojené. Vznikne vám tak masová harmonika. Po celém povrchu maso posypejte trochou soli a mletého černého pepře a oba druhy koření s pomocí prstů vmasírujte do masa a nezapomeňte ani na oblast vnitřní strany zářezů.

2. KROK

Umyjte rajče a osušte ho papírovými utěrkami. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kulaté plátky, stejně jako rajče. Pokud máte slaninu v celku, rozkrájejte ji rovněž na tenké plátky o síle kolem jednoho milimetru. Pokud máte slaninu na plátky už rovnou, máte o starost méně. Nyní vyskládejte plátek rajčete do vnitřní strany každého zářezu v mase. Vedle každého kolečka rajčete položte kolečko cibule a přes ně vložte do zářezů plátek slaniny.

3. KROK

Vezměte špejli s ostrou špičkou a zhruba uprostřed až poněkud ke kraji (tomu, který je rozřezaný na plátky) propíchněte maso proložené zeleninou skrz naskrz. Párátko v mase zajistěte kuchyňskou nití, kterou několikrát obtočte kolem obou konců špejlí a veďte ji přes masovou harmoniku, kterou jím mírně stáhněte, aby se nerozevírala. Pak provázek zavažte na druhé straně masa.

4. KROK

Na kamnech rozehřejte pánev s kouskem másla a když je horká, položte na ni připravené maso na špejli. Do rozpuštěného másla vložte bobkové listy a celé stroužky česneku a na mírném až středním plameni maso opékejte, dokud jeho povrch nezčervená a čas od času ho otáčejte na druhou stranu. Poté podlijte maso bílým vínem, ztlumte plamen a pokračujte v opékání, dokud není maso hotové a víno se úplně neodpaří. Hotové maso servírujte s čerstvou zeleninou a opečenými brambory či bramborovými hranolky. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů