Vepřová žebírka na pánvi s omáčkou z limonády Sprite - postup přípravy
Ten nejjednodušší a nejrychlejší recept je zároveň nejchutnější, který jste kdy měli možnost vyzkoušet. Vepřová žebírka nebo bůček restovaný na pánvi v báječné omáčce s oblíbenou limonádou Sprite jsou velmi originální a o to lepší. Coca Colu v receptech už jste určitě viděli. Proč neobohatit svůj repertoár i o další netradiční ingredienci! Bublinky oxidu uhličitého v limonádě dodají masu křehkost a vzdušnost a limonáda zase propůjčí masu specifickou nasládlou nakyslost, která dodá kořeněnému masu zvláštní pikantní příchuť, které nikdo neodolá!
Ingredience
Připravte si vepřová žebra, z nichž ostrým nožem odřízněte kůži a rozkrájejte je podél kostí na jednotlivé menší porce. Měli byste získat kratší kousky o délce kolem 8 centimetrů. Pokud chcete, můžete použít i obyčejný bůček bez kostí, v tu chvíli bude práce s ním o mnoho jednodušší.
Na kamnech zahřejte pánev s trochou rostlinného oleje a když je horká, vyskládejte na ni jednotlivé porce žebírek či bůčku. Z obou stran kousky masa osmažte na prudkém ohni dozlatova. Jakmile je otočíte na druhou stranu, v průběhu následujícího smažení přidejte do pánve i kousek másla a pak maso posypejte jednou čajovou lžičkou soli, mletého černého pepře a pálivé papriky.
Okořeněné maso zalijte sójovou omáčkou a limonádou Sprite. Jakmile směs začne divoce bublat a pěnit, přidejte do pánve také rajčatový protlak nebo kečup a prolisujte tři očištěné stroužky česneku. Všechny ingredience pak v pánvi velmi dobře promíchejte.
Stále na prudkém ohni přiveďte k varu, směs promíchejte a maso průběžně otáčejte a vařte přibližně 20 minut, dokud nebude měkké a dokud se šťáva v pánvi neredukuje na lesklou hustou omáčku, která obalí všechny kousky masa. V tu chvíli žebírka odstavte z kamen, vyskládejte na talíř a posypejte proužky čerstvě nasekané jarní cibulky.