Vepřové koleno a brambory proměněné na dokonalý oběd, jaký byste nečekali! - postup přípravy
Kouzlo zajímavého jídla někdy nemusí být v drahých a nedostupných surovinách nebo koření. Někdy i pouhý neotřelý postup dokáže proměnit obyčejné a prosté suroviny v neodolatelně chutné a originální jídlo. Podívejte se na video a posuďte sami!
Ingredience
Do hrnce vložte celá vepřová kolena i s kůží, přidejte k nim jednu celou cibuli (může být i s částí žluté slupky, očistěte jen špinavé a odlupující se vrstvy), tři bobkové listy a pár kuliček nového koření. Vše zalijte studenou vodou tak, aby bylo maso úplně ponořené. Pak přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni vařit zhruba 3 hodiny. Po této době přidejte tři polévkové lžíce soli, a ještě chvíli pokračujte ve vaření. Poté vyjměte maso z hrnce (vývar nevylévejte!), sloupněte z něho kůži, oberte maso z kostí a rozdělte ho na malé kousky. Oloupejte 10 nebo 12 stroužků česneku a prolisujte je k masu, přidejte dvě naběračky vývaru z hrnce a velmi dobře vše promíchejte.
Vezměte velkou plastovou láhev od vody, odřízněte hrdlo a naplňte ji připravenou masovou směsí, kterou s pomocí lžíce do láhve důkladně upěchujte. Nakonec vše utlačte třeba skleničkou a zalijte ještě jednou naběračkou vývaru. Otvor lahve zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte maso zcela vychladnout a poté vložte do lednice uležet nejlépe přes noc.
Druhý den oloupejte čtyři brambory, rozdělte je na poloviny a ty nakrájejte na velmi tenké půlkulaté plátky. Vložte je do misky, zakápněte trochou oleje, osolte posypejte sladkou paprikou a trochou španělských bylinek a promíchejte. Připravte si kus alobalu a pečicího papíru, které položte na sebe. Na ně vsypte brambory a zabalte je do fólií, přičemž rohy přehněte přes sebe, aby se balíček nerozbaloval. Pak je vložte do pekáčku a do trouby vyhřáté na 200 °C po dobu 35 minut. Mezitím nasekejte petrželku najemno, vložte ji do misky, nastrouhejte k ní 100 gramů sýra na jemném struhadle a obojí promíchejte.
Když jsou brambory upečené, opatrně prořízněte otvor do balíčku (nespalte se!) a otevřete ho. Brambory zasypejte směsí petrželky a sýra a vraťte zpátky do trouby zapéct, tentokrát na 180 °C po dobu 10 až 15 minut. Nasekejte najemno kopr. Když jsou brambory upečené a sýr na povrchu zlatavý, rozdělte je na talíře. Rozřízněte plastovou láhev s uleželým masem a sloupněte ji dolů. Masovou klobásu nakrájejte na plátky, položte je na talíř k bramborám, posypejte koprem a podávejte.