Vepřové koleno na černém pivě - postup přípravy
Ten nejjednodušší recept je zároveň tím nejlepším způsobem, jak si můžete připravit oblíbené vepřové koleno, které je nejenom výtečnou pochoutkou k pivu, ale díky vysokému obsahu kolagenu prospěje i vašemu tělu. Vyzkoušejte recept s černým pivem, které podpoří jeho bohatou chuť, podle Youtube kanálu Recepty bez brepty.
Ingredience
Do dostatečně velkého hrnce nalijte vodu a nasypejte do ní sůl, kuličky černého pepře a nového koření, přidejte celé hořčičné semínko a kmín a několik bobkových listů. Vše zasypejte sladkou paprikou, přihoďte větší kousek celeru, čtyři mrkve, dvě petržele a kousek kadeřavé petrželky.
Do směsi ponořte první koleno a s jeho pomocí ji dobře promíchejte. Poté přidejte i druhé koleno, hrnec postavte na sporák, přilijte láhev černého piva a na mírném ohni nechte maso vařit asi 3 hodiny. Po dovaření vyjměte kolena z hrnce a vývar sceďte přes sítko. Poté jej použijte při přípravě zelí.
Uvařená kolena přemístěte do pekáče, přelijte je dvěma naběračkami vývaru a dejte je péct do trouby nastavené na 200 °C se zapnutým horkovzdušným režimem po dobu asi 30 minut, dokud na povrchu nezezlátnou. Po dopečení by se mělo maso samovolně oddělovat od kosti.
Hotové koleno servírujte s kopečkem dušeného zelí, přelité výpekem z pekáče. Pokud chcete, můžete jej doplnit domácím houskovým či bramborovým knedlíkem, anebo jen plátkem čerstvého chleba, hořčicí a strouhaným křenem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.