Vepřové koleno s bramborem z jednoho pekáčku - postup přípravy
Jídlo z jednoho pekáčku zvládne i začátečník. Neušpiní při tom moc nádobí, nevyžaduje se moc ingrediencí, a hlavně se chutě velmi skvěle propojí. Jednu variantu, kde nechybí dostatek masa, vám přinášíme.
Ingredience
Jako první si připravte marinádu. Do mísy nalijte sójovou omáčku, přidejte hořčici a vše dohromady důkladně promíchejte v jednotnou směs. Když je marinádo hotová, oloupejte stroužky česneku a nakrájejte je na menší plátky. Těmi následně našpikujte vepřové koleno. Do něho udělejte nožem hlubší zářezy, do kterých česnek nastrkejte.
Dále dejte koleno na plech pokrytý pečicím papírem a alobalem a důkladně ho pomažte marinádou. Koleno nejprve zabalte do pečicího papíru a následně ho zabalte do alobalu. Takto ho nechte odpočívat asi 30 minut. Až potom vložte koleno do trouby rozehřáté na 180 stupňů a pečte po dobu asi 90 minut.
Další fází přípravy jsou brambory. Ty nejprve oloupejte, potom je důkladně omyjte, osušte a nakrájejte je na zhruba půl centimetru široké plátky. Dejte je do mísy a posypte je solí, pepřem, tymiánem nebo jiným kořením a zalijte olivovým olejem. Brambory v míse následně důkladně promíchejte, aby se dostatečně ochutily.
Pečené vepřové koleno vyndejte z trouby. Rozbalte a maso znovu důkladně potřete zbytkem na začátku připravené marinády. Vyjměte z pekáče alobal i pečicí papír a koleno položte na dno pekáčku. Kolem něj následně naskládejte ochucené brambory, které se mohou překrývat. Dále nakrájejte citron na půl kolečka, zastrkejte ho do kolena, a to vraťte do trouby ještě asi na 20 minut. Po vyndání můžete servírovat, v případě zájmu také se zeleninovým salátkem dle vlastní chuti.