Vepřové maso pečené na cibuli s houbami, rajčaty a sýrem - postup přípravy
Chutný, aromatický a šťavnatý pokrm z masa a zeleniny je jako stvořený pro vyváženou a zdravou večeři, kterou si užijí i ti největší gurmáni. Zapečené maso s cibulí, rajčaty, houbami a sýrem je tak lahodné, že s ním nebudete chtít přestat. Připravte dnes rodině tento pokrm a uvidíte sami.
Ingredience
Oloupejte tři cibule. Rozkrojte je na poloviny a nasekejte je na půlkulaté plátky, které prsty oddělte od sebe. Plech na pečení vytřete větší vrstvou rostlinného oleje a vsypte na něj pokrájenou cibuli, kterou rozprostřete po celé ploše.
Vepřovou pečeni či jiný oblíbený kousek nakrájejte na plátky o síle kolem jednoho centimetru. Rozložte je vedle sebe na prkénko a ostrým nožem vytvořte v plátcích šikmé zářezy tak, aby z nich vznikla mřížka. Takto připravené maso posypejte solí a mletým černým pepřem a koření s pomocí prstů vmasírujte do masa. Nezapomeňte přitom na vnitřní stranu zářezů. Plátky otočte, a okořeňte je i z druhé strany. Připravené plátky masa vyrovnejte do plechu vystlaného proužky cibule.
Vezměte poslední cibuli a nasekejte ji najemno. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a když je horká, vsypte na ni cibuli a smažte ji dvě až tři minuty. Mezitím nakrájejte žampiony na tenké plátky (ty větší můžete ještě přepůlit či rozčtvrtit) a když cibulka začne růžovět, přihoďte k ní houby do pánve. Vše společně restujte asi 10 minut, dokud houby na povrchu nezačnou zlátnout. Pak přidejte sůl a mletý černý pepř, vše dobře promíchejte a odstavte z kamen.
Rozpulte dvě nebo tři rajčata a nakrájejte je na tenčí půlkulaté plátky. Na každý plátek masa v plechu umístěte trochu smažených žampionů a na ně vyskládejte plátky rajčat. Vložte vše do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 50 minut. Mezitím nastrouhejte sýr. Po 50 minutách vyndejte plech s masem z trouby, zasypejte povrch rajčat strouhaný sýrem a vraťte zpátky do trouby zapéct na 200 °C po dobu 10 minut. Když je sýr rozteklý a zlatavý, můžete dobrotu podávat spolu s vařenými nebo opečenými brambory, případně s bramborovými hranolky.