Vepřový bůček s plněnými brambory - postup přípravy
Pokud chystáte sváteční oběd a nevíte, jaký zvolit hlavní chod, nadále si s tím už nemusíte lámat hlavy. Pečený vepřový bůček nikdy nechutnal lépe, než na tenhle způsob. Jako bonus si k němu dejte i chutné plněné brambory, které jen tak někde nedostanete.
Na maso
Plněné brambory
Nachystejte si vepřový bůček a začněte s jeho nařezáváním. Udělejte do něj stejně široké zářezy z obou stran, čímž vytvoříte kostičky. Dejte si záležet a nedopusťte, aby se maso rozdělilo na více kusů, vždy zajeďte maximálně do středu jeho výšky. Vezměte si dostatečné množství soli a vetřete ji do všech mezer a ze všech stran.
Nachystejte si hmoždíř s tloučkem, abyste mohli vytvořit kvalitní marinádu. Nasypejte do něj koriandr, kuličky pepře a rozmělněte. Česnek nakrájejte nadrobno a přidejte do hmoždíře, nebo jej prolisujte, čímž si usnadníte práci. Dodejte i nakrájenou chilli papričku a opět rozmělněte. Teď už jen stačí přidat olivový olej, hořčici, BBQ omáčku a můžete finálně zamíchat lžičkou.
Nachystejte si alobal, položte na něj bůček a ze všech stran jej důkladně pomažte marinádou, nebojte se jí vetřít i dovnitř mezi vzniklé kostičky. Čerstvý koriandr nakrájejte nadrobno a posypejte jím bůček z nařezané strany. Poté jej zabalte do jedné vrstvy pečícího papíru a jedné až dvou vrstev alobalu. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a maso nechejte péct okolo 90 až 120 minut. Poté jej vytáhněte, sundejte z něj vrchní vrstvu pečícího papíru a alobalu a nechejte péct ještě 10 až 20 minut tak, abyste nespálili kůži.
Nachystejte si zapékací mísu, alobal a 4 brambory. Každou zvlášť zabalte do kusu alobalu a dejte péct spolu s masem na 50 až 70 minut (dokud nezměknou). Poté do nich vytvořte náplň. Cibuli a houby nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a dejte na ni opékat nejprve cibuli samostatně a po jejím zesklovatění přidejte i houby. Okořeňte solí a pepřem a po dosmažení přemístěte do misky.
Prolisujte do směsi česnek a přidejte najemno nastrouhaný sýr. Dodejte 2 až 3 lžičky zakysané smetany (či majonézy) a brambory vytáhněte po dopečení z trouby. Překrojte je napůl a vidličkou do nich udělejte zevnitř díry. Naplňte je vždy trochou másla a poté vámi vytvořenou směsí. Nechejte je péct ještě okolo 10 až 15 minut a máte hotovo. Podávejte vždy kousek masa s plněným bramborem, dobrou chuť!