Vepřový guláš - postup přípravy
Guláš je v české gastronomii poměrně oblíbeným pokrmem. Nejčastěji se vaří z masa hovězího, avšak chutný je i z toho vepřového. Jeho variací je mezi kuchaři nespočet. My vám tentokrát přinášíme recept na rychlý a chutný vepřový guláš, který bude skvělý jak s knedlíkem, tak i s čerstvým chlebem.
Ingredience
Vepřovou plec si nejprve očistěte a pak ji nakrájejte na menší kostky. Následně si ve velkém hrnci rozehřejte trochu slunečnicového oleje a na něm zprudka vepřové maso opékejte. Až získá zlatavou barvu, posypejte jej hladkou moukou a smažte dalších pět minut.
V další fázi do hrnce přilijte horkou převařenou vodu, ochuťte solí, pepřem, přidejte bobkový list a rajčatový protlak a po promíchání vařte na středním plameni. Také nezapomeňte oloupat a nakrájet cibuli, která přijde do guláše v tomto kroku. Hrnec nakonec přiklopte poklicí a suroviny společně povařte po dobu třiceti až čtyřiceti minut.
Maso za tuto dobu dobře změkne a dokonale se prolnou i chutě. Pokud je budete chtít intenzivnější, vařte guláš pozvolna na mírném plamenu asi dvě až tři hodiny.
Uvařený guláš podávejte ideálně s houskovým knedlíkem, nebo klasickým kváskovým chlebem. Posypat jej můžete na povrchu i jemně pokrájenou cibulí. Pokud máte rádi těstoviny, bude vynikající i s nimi. Výjimečné chuti v krátkém čase docílíte také tím, že vše budete vařit v takzvaném pomalém hrnci nebo papiňáku. Vepřové maso je možné nahradit v receptu samozřejmě i hovězí kližkou, která je obvyklejší při přípravě guláše. Dobrou chuť!