Větrníky se dvěma druhy krémů - postup přípravy
Když potřebujete připravit reprezentativní občerstvení, třeba na firemní večírek nebo narozeninovou nebo jinou oslavu, je dobré mít v zásobě recept na nějakou oku i jazyku lahodící dobrotu, která vypadá luxusně už na první pohled. Z této kategorie je recept na klasické domácí větrníčky, které vypadají jako od profesionálního cukráře – a také tak chutnají, a přitom jsou velmi jednoduché a rychlé na přípravu. Pojďte je také vyzkoušet.
Odpalované těsto
Krém
Do kastrůlku nalijte mléko a postavte na kamna. Na mírném ohni ho zahřejte, přidejte k němu sto dvacet gramů másla a obojí přiveďte k varu. Když začne vřít, na chvíli odstavte kastrůlek z kamen a nasypejte do něj veškerou odměřenou mouku a začněte rychle míchat, aby se mouka spojila s mlékem a máslem. Jakmile získáte hmotu podobnou jíšce, vraťte hrnec zpátky na kamna, zmírněte žár asi na třetinovou intenzitu a pokračujte v míchání, dokud nezískáte hladké a hebké těsto. Ještě chvilku pokračujte v míchání, dokud se nezačne těsto lehce připalovat ke dnu kastrůlku a můžete odstavit z kamen.
Hotové těsto vyklopte do studené mísy a nechte ho zchladnout, přičemž ho čas od času lehce prohněťte, aby co nejvíce zchladlo. Když se těsto začne drolit, můžete do něho jedno po druhém vyklepnout a vmíchat vajíčka. Když zapracujete všechna, naplňte těsto do zdobicího sáčku na pečivo, připojte koncovku s hvězdičkou a na plech vyložený pečicím papírem vymačkávejte menší kopečky v mírné rozestupu od sebe. Připravený plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20 až 25 minut.
Mezitím připravte krém. My jej v receptu nebudeme komplikovat a použijeme instantní krém v prášku od firmy Dr. Oetker, můžete ale použít domácí žloutkový krém. Obsah sáčku s instantním krémem smíchejte s mlékem podle návodu a máte hotovo. Vedle v misce vyšlehejte šlehačku do tuhé pěny. Obojím pak naplňte zdobicí sáčky.
Dopečené větrníky opatrně překrojte nožem a na spodní část navršte nejprve vanilkový krém, na něj šlehačku a přiklopte druhou polovinou odříznutého těsta. Povrch větrníků pocukrujte a případně dozdobte cákanci rozpuštěné čokolády.
Dobrou chuť.