Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vláčný rýžový nákyp se švestkami

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 80 minut

Vláčný rýžový nákyp se švestkami - postup přípravy

Připravte si sladký rýžový nákyp podle paní Recmanové, který si můžete vychutnat na snídani, jako hlavní chod, ale také jako dezert, když vás zrovna honí mlsná. Naplnit ho můžete oblíbeným čerstvým nebo kompotovaným ovocem, jako jsou švestky, jahody či meruňky.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Mléko nalijte do hrnce a nasypte do něj cukr a vanilkový cukr. Poté vsypte rýži a za pravidelného míchaní ji vařte do zhoustnutí a změknutí. Dejte pozor, aby se nepřipálila.

2. KROK

Hrnec stáhněte z ohně a rýži nechte lehce vychladnout. Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte stranou a žloutky vmíchejte do mléčné rýže.

3. KROK

Pekáč vymažte máslem a nalijte do něj 1/2 mléčné rýže. Uhlaďte ji  a na celou plochu vyskládejte rozpůlené vypeckované švestky. Poté na ně nalijte zbytek rýže a opět ji uhlaďte.

4. KROK

Pekáč vložte do předehřáté trouby na 150 °C a nákyp pečte přibližně 45 minut. Před koncem pečení vyšlehejte bílky s cukrem do tuhého sněhu.

5. KROK

Rýžový nákyp vyjměte z trouby a sníh na něj navrstvěte. Poté vraťte pekáč do trouby a nechte sníh zapéct po dobu 10–15 minut. Hotový nákyp můžete ihned servírovat.

6. KROK

Tip: Pokud je ovoce kyselejší, můžete ho posypat cukrem. Pro zvýraznění chuti přidejte také mletou skořicí.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů