Vláčný rýžový nákyp se švestkami - postup přípravy
Připravte si sladký rýžový nákyp podle paní Recmanové, který si můžete vychutnat na snídani, jako hlavní chod, ale také jako dezert, když vás zrovna honí mlsná. Naplnit ho můžete oblíbeným čerstvým nebo kompotovaným ovocem, jako jsou švestky, jahody či meruňky.
Ingredience
Mléko nalijte do hrnce a nasypte do něj cukr a vanilkový cukr. Poté vsypte rýži a za pravidelného míchaní ji vařte do zhoustnutí a změknutí. Dejte pozor, aby se nepřipálila.
Hrnec stáhněte z ohně a rýži nechte lehce vychladnout. Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte stranou a žloutky vmíchejte do mléčné rýže.
Pekáč vymažte máslem a nalijte do něj 1/2 mléčné rýže. Uhlaďte ji a na celou plochu vyskládejte rozpůlené vypeckované švestky. Poté na ně nalijte zbytek rýže a opět ji uhlaďte.
Pekáč vložte do předehřáté trouby na 150 °C a nákyp pečte přibližně 45 minut. Před koncem pečení vyšlehejte bílky s cukrem do tuhého sněhu.
Rýžový nákyp vyjměte z trouby a sníh na něj navrstvěte. Poté vraťte pekáč do trouby a nechte sníh zapéct po dobu 10–15 minut. Hotový nákyp můžete ihned servírovat.
Tip: Pokud je ovoce kyselejší, můžete ho posypat cukrem. Pro zvýraznění chuti přidejte také mletou skořicí.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.