Voňavá roláda - postup přípravy
Sladké rolády jsou obtížné. To je velmi rozšířená představa, která panuje mezi mnoha domácími kuchařkami a cukrářkami. Ve skutečnosti to tak ale vůbec být nemusí. Jistě, existují složitější rolády se sofistikovanými krémy a polevami, ale také ty úplně jednoduché a snadné, které však neztrácejí vůbec nic na své chuti a vůni. Takové jednoduché sladké pečivo se hodí jako stále připravený dezert ke kávě nebo čaji, případně k drobnému pohoštění milé návštěvy. Přinášíme vám podrobný recept, jak takovou jednoduchou a rychlou roládu upéct.
Ingredience
Než začnete s přípravou, zapněte si troubu na 170 stupňů Celsia, aby se předehřála. Plech si vyložte pečicím papírem.
Do misky si rozklepněte dvě vajíčka a posypejte vanilkovým cukrem. Metličkou nebo elektrickým šlehačem je pak vyšlehejte do světlé a jednolité pěny. Do té pak přidejte bílý jogurt a lžičku a půl jedlé sody a všechno společně dobře promíchejte. Postupně do hmoty přimíchávejte mouku a vytvořte tekuté těsto.
Pečicí papír v plechu ještě vymažte olejem, vlijte těsto na plech a rozprostřete ho po celé jeho ploše.
Plech s těstem vložte do vrchní poloviny trouby a pečte asi 7 minut, dokud nezezlátne.
Připravte si navlhčenou velkou utěrku a rozprostřete ji na povrch plechu. Velmi opatrně na utěrku upečené těsto vyklopte a sloupněte z něj papír. Celý povrch těsta pak namažte džemem a s pomocí vlhké utěrky ho stočte do pevné rolády. Zabalenou v utěrce nechte roládu zchladnout, aby si zvykla na kulatý tvar a nerozbalovala se.
Nakonec můžete roládu podle své fantazie dozdobit. Buď ji stačí posypat moučkovým cukrem, anebo ji postříkejte polevou z mléčné čokolády.
Dobrou chuť.