Vrstvené jazýčky z listového těsta s cukrovým posypem - postup přípravy
To nejjednodušší a nejrychlejší listové těsto je hotové za deset minut. A když na to přijde, vydrží vám v mrazáku téměř nekonečně dlouho. Příprava dobrot, jako jsou listové jazýčky s cukrem, pak netrvá víc, než jen pár minut. A nečekaná návštěva neuvěří, že jste doopravdy právě dopekli dezert, když jen před chvilkou vstoupila do vašich dveří.
Těsto
Posyp
Vajíčko vyklepněte do misky a lehce ho osolte. Vidličkou ho rozkvedlejte dohladka a přilijte k němu jednu polévkovou lžíci devítiprocentního octa a 200 mililitrů studené vody. Znovu důkladně prošlehejte do jemně nadýchané a pěnivé hmoty. Na pracovní plochu prosejte přes jemné sítko hladkou mouku. Přidejte k ní na kostičky pokrájené změklé máslo a rukama ho zapracujte do mouky, abyste získali jednolitou drobivou směs. Shrňte ji na hromádku, doprostřed vyhlubte důlek a vlijte do něho naředěnou vajíčkovou směs. Ručně pak začněte přísady promíchávat a hníst. Pokračujte v práci, dokud nezískáte pružné, soudržné a nelepivé těsto. Pokud by bylo stále lepivé, nebojte se přidat k němu trochu mouky, abyste docílili nelepivé konzistence.
Hotové těsto zabalte do igelitové přilnavé fólie, přičemž ho rozplácněte na co nejtenčí placku dokážete (a vejde se na obdélník fólie) a vložte ho na 30 minut do mrazáku. Pokud připravujete těsto předem, můžete ho jednoduše v mrazáku nechat až do té doby, kdy jej budete chtít upotřebit. V opačném případě ho po půlhodině vyndejte z mrazáku ven a pokračujte v přípravě.
Zmrazené těsto vybalte na hojně pomoučněnou pracovní plochu, a i svrchu ho zasypte hladkou moukou. Poté válečkem začněte těsto zpracovávat a rozválejte ho na tenký obdélník. Celý povrch těstového obdélníku posypejte cukrem (asi 5 až 7 lžic, ale toto množství není nijak závazné). Válečkem pak cukr vtiskněte do těsta.
Těsto pak seskládejte do vrstev tak, že strany obdélníku přehněte na třetiny směrem přes jeho střed. Povrch tohoto obdélníku rovněž posypejte cukrem, který zaválcujte do těsta. Úzký obdélník pak zabalte, jako byste balili šálu, do malého čtverce. Znovu posypejte pracovní plochu moukou a čtvereček rozválejte opět do velkého obdélníku a zarovnejte jeho strany do roviny. Povrch těsta potřete vodou a opět posypejte cukrem. Kráječem na pizzu rozdělte obdélník podélně na třetiny a ty příčně rozkrájejte na proužky o síle kolem 2,5 cm. Vyskládejte je na plech s pečicím papírem a pečte v troubě na 200 °C asi 20 až 25 minut dozlatova. Nechte zchladnout a podávejte.