Základní jemná švýcarská roláda s ovocnou zavařeninou - postup přípravy
Jemná roláda z bílkového těsta je krásná a úhledná jako z dílny profesionálního cukráře. Jedná se o základní recept, který si můžete podle své chuti a fantazie přizpůsobit. Naplňte roládu třeba jemným máslovým či pudinkovým krémem a polijte ji svrchu čokoládou a posypejte oříšky či cukrářským zdobením. Vždy bude vypadat i chutnat bezchybně.
Ingredience
Vyklepněte pět vajíček a oddělte bílky od žloutků, přičemž každé vložte do zvláštní misky. Ke žloutkům přisypejte 50 gramů cukru a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do světlé napěněné konzistence. Bílky pak vyšlehejte do tuhého sněhu. Během šlehání ve třech krocích přisypejte k bílkům 70 gramů cukru. Výsledkem bude pevná pěna s měkkými špičkami po vytažení metliček. Nakonec zkombinujte bílky a žloutky a stěrkou je velmi jemně promíchejte do homogenní směsi.
Přes jemné sítko prosejte k vaječné směsi hladkou mouku a zapracujte ji do těsta tak jemně, jako jste předtím promíchávali bílky a žloutky. Pokud byste míchali zprudka, mohla by se vaječná pěna srazit. Míchejte jen tak dlouho, dokud nezapracujete všechny viditelné částečky mouky. Smíchejte 50 mililitrů mléka se stejným množstvím oleje a do této směsi přidejte trochu těsta. Promíchejte ho do řidší hmoty, kterou vlijte do mísy s těstem a dobře promíchejte.
Připravte si obdélníkový plech vyložený pečicím papírem, vlijte do něj těsto a stěrkou ho urovnejte do roviny. Párkrát plechem ťukněte o pracovní plochu, aby se z těsta uvolnily vzduchové bublinky a vložte ho do trouby vyhřáté na teplotu 170 °C péct po dobu 30 minut.
Hotové těsto s pomocí pečicího papíru vyjměte na mřížku, položte přes něj druhý plát papíru a překlopte ho na něj původním pečicím papírem navrch. Tento papír sloupněte a odřízněte okraje těsta do roviny. Poslední krátkou stranu seřízněte diagonálně. Nyní na povrchu těsta vytvořte zářezy v rozmezí 1 centimetru a hluboké asi 3 milimetry. Potřete těsto domácím džemem a srolujte ho z krátké strany směrem k diagonálně seříznutému okraji, který bude tvořit spoj. Roládu pevně zabalte do pečicího papíru, který přelepte lepenkou, aby se nerozbaloval, a vložte na 1 hodinu do ledničky. Hotovou roládu rozbalte z papíru, nakrájejte na porce a podávejte.