Zákusek plný krémové náplně - postup přípravy
Pokud se k vám na návštěvu chystají přátele či rodina, můžete jim připravit dokonalý krémový zákusek, který nemá absolutně žádnou konkurenci. Skvěle doplní šálek oblíbené kávy, nebo čaje. Připravený jej budete mít raz dva.
Těsto
Náplň
V míse si nejdříve smíchejte změklé máslo, špetku soli, moučkový cukr, vanilkový cukr a pak přidejte i vaječné žloutky, prosátou hladkou mouku, kypřící prášek. Vypracujte ideálně rukama homogenní, vláčné a nelepivé těsto.
To nakonec rozdělte na 2/4, ¼ a ¼. Jednu z menších částí zabalte do potravinové fólie a vložte do mrazáku. Z větší části vyválejte na pomoučeném vále placku a ořízněte její okraje do čtverce. Plát následně položte do čtvercové formy na koláč, kterou jste si vystlali pečícím papírem.
Ze zbývajícího kusu těsta také vytvarujte pruhy, které budou tvořit jakési okraje zákusku. Dno propíchejte vidličkou, aby se těsto příliš nenafukovalo.
V další fázi se pusťte do přípravy krémové náplně. V míse si vyšlehejte do pěny bílky se špetkou soli a postupně do nich zakomponujte i moučkový cukr s vanilkovým pudinkem. Až budete mít směs hotovou, ještě do ní vmíchejte zakysanou smetanu.
Nyní nastává moment vrstvení krému na těsto ve formě. Špachtlí jej dobře rozprostřete a na jeho povrch nastrouhejte zbytek těsta, které jste měli v mrazáku.
Zákusek dejte nakonec do trouby péct na 40 minut při 180 stupních Celsia. Posledních deset minut snižte teplotu na 170 °C.
Až se koláč upeče, podávejte jej vychladlý například s čerstvým ovocem, nebo se zmrzlinou. Skvělý však bude i samotný s jakýmkoliv teplým nápojem.
Přejeme dobrou chuť.