Zapečené bramborové pyré s masovými kuličkami - postup přípravy
Máte spoustu brambor a nevíte co s nimi? Nejjednodušším řešením je udělat nějaké zapečené bramborové jídlo, které nasytí celou rodinu a zbude vám klidně i na další dny. Zkuste třeba tento recept na brambory zapečené s mletým masem. Jde o úžasný turecký recept, který si zamilujete. Sice nepatří k těm úplně nejjednodušším receptům, ale bude stát za vaši námahu, to se můžeme zaručit.
Ingredience
Smíchejte mleté maso, strouhanku, nakrájenou cibuli, 2 lžíce najemno nasekané petržele, 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje, 1 lžičku soli, pepř, kmín a mletou papriku. Směs dobře promíchejte a poté z ní tvarujte velké kulaté masové kuličky a smažte je na slunečnicovém oleji na dobře rozpálené pánvi.
Nakrájejte velké rajče na malé kousky a vložte jej do pánve k již usmaženým masovým koulím. Přidejte rajčatový protlak, 0,5 lžičky soli a 2 lžíce nasekané petržele. Prolisujte česnek, nalijte ke směsi také vodu a vše dobře promíchejte. Vařte, dokud omáčka nezhoustne.
Mezitím si oloupejte brambory a dejte je doměkka uvařit v osolené vodě. Poté je slijte, přidejte k nim máslo, mléko a 1 lžičku soli. Brambory rozmačkejte na jemnou kaši. Pyré dejte do vhodné zapékací misky a nechte jej krátce odpočinout. Do pyré poté udělejte důlky podle počtu karbanátků a hotové je dávejte do kaše.
Zalijte je rajčatovou omáčkou a na závěr vše posypte strouhaným sýrem. Pečte 10-15 minut při teplotě 180 stupňů. Servírujte s lehkým salátem nebo vhodným dipem. Na ozdobu můžete jednotlivé porce ještě posypat petrželkou.