Zapečené brambory s hovězím masem a sýrem - postup přípravy
Tento recept vám možná připomene klasické a velmi oblíbené lasagne. Namísto těstovinových plátů do něj ale použijeme nakrájené brambory. Je to perfektní nápad na rychlý oběd nebo večeři, po které se jen zapráší.
Ingredience
Ve velké míse smíchejte mleté maso, cibuli nakrájenou na kostičky, prolisovaný česnek, čerstvou petržel, pepř, chilli a sušenou mátu. Vše důkladně promíchejte a odložte stranou. Vezměte syrové oškrábané brambory (zhruba 9–10 větších kusů) a nakrájejte je na plátky. Můžete použít i speciální struhadlo. Plátky by měly být tenké asi 1 mm. Nakrájené brambory vložte do mísy, přidejte jednu čajovou lžičku soli a tři lžíce olivového oleje. Promíchejte.
Vysoký plech nebo pekáč pečlivě vymažte olivovým olejem, včetně okrajů. Vezměte polovinu brambor a pokryjte s nimi celou plochu plechu nebo pekáče. Nemělo by zůstat prázdné místo. Poté na brambory naneste směs s hovězím masem a rovnoměrně ji rozprostřete. Zbývající brambory pak naskládejte na hovězí maso. Vše vložte na půl hodiny do trouby rozehřáté na 230 °C.
Po vytažení z trouby posypte vrchní část nasekanou čerstvou petrželí a nastrouhaným sýrem. Snažte se obojí rovnoměrně rozmístit po celém povrchu. Nakonec vezměte cherry rajčátka, překrojte je na poloviny a rozmístěte je úplně navrch. Dopékejte v troubě dalších patnáct minut při 200 °C.
Opatrně vyjměte z trouby a ještě teplé nakrájejte na kostičky tak, aby každá porce obsahovala jedno překrojené cherry rajčátko. Servírujte jako samostatný chod. Tato rychlá a chutná večeře zaboduje u celé rodiny.