Zapečené brambory s vepřovkou - postup přípravy
K výrobě jednoduchého jídla stačí jen brambory, dobrá vepřová konzerva a další dvě suroviny. Recept na snadný, ale dobrý oběd nám poskytl kanál Vaření s Jančou.
Ingredience
Brambory si nejprve uvařte ve slupce, oloupejte je a poté je buď promačkávejte na kolečku na brambory používaném na bramborový salát, nebo je nakrájejte na menší kousky. Konzervu vepřového masa dejte do hrnce s vodou a zahřejte ji tak, aby se tuk a maso rozpustily. Na jemném struhadle nastrouhejte sýr, kvalitní gouda je dobrá volba, ale samozřejmě lze použít i jiný druh sýra.
Vezměte si zapékací formu a na její dno dejte třetinu naporcovaných brambor. Mírně je osolte a opepřete, ale pozor, vepřové maso už samo o sobě obsahuje sůl. Poté přidejte polovinu vepřového masa a třetinu sýra. Pokračujte další vrstvou brambor, vepřového masa a sýra a na vrch dejte zbylé brambory. Třetinu sýra si schovejte na později.
Vložte zapékací formu do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte brambory zhruba 30 minut. Mezitím si rozšlehejte 5 vajec. Po vytažení z trouby vše posypejte zbylým sýrem, rovnoměrně zalijte vejci a vraťte do trouby na dalších 30 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.