Zapečené brambory se žampiony přelité vajíčkem a sýrem - postup přípravy
Zapečené brambory jsou klasika každé domácí kuchyně. Nejlepší na nich je to, že prakticky nejdou zkazit a při jejich přípravě využijete vše, co máte zrovna při ruce. Anebo nemusíte využít vůbec nic a vystačit si s minimem surovin. Vlastně vše, co potřebujete, jsou brambory, vajíčka a sýr. Nic víc k dokonalosti nepotřebujete. Všechno ostatní je pak pouze bonus navíc. Zkuste tento skvělý recept s houbami, který můžete následně upravit podle vlastní fantazie.
Ingredience
Brambory oloupejte ze slupky, nakrájejte je nejprve na kulaté plátky a ty pak rozkrájejte na malé kostičky. Očistěte cibuli a houby. Cibuli nasekejte na jemné kostičky a houby rozkrájejte na čtvrtinky, případně na menší části, podle toho, jak je máte rádi.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a vsypte do ní naráz brambory, cibuli i houby. Vše zakryjte pokličkou a na středním ohni opékejte a duste, dokud se brambory a houby mírně neopečou dozlatova a cibulka nezesklovatí. Poté odklopte pokličku a do pánve prolisujte očištěné stroužky česneku. Promíchejte, ještě minutu opékejte a odstavte z kamen.
Připravte si zapékací misku nebo menší pekáček (my jsme použili skleněnou zapékací misku o rozměrech 20 x 20 centimetrů) a vyklopte do ní celý obsah pánve včetně oleje. Do hluboké misky vyklepněte pět vajíček a metličkou je vyšlehejte dohladka. Přilijte k nim 50 mililitrů mléka a šlehejte, dokud se obě přísady nespojí do homogenní konzistence. Touto směsí pak zalijte bramborovou směs v zapékací misce tak, abyste je pokryli souvislou vajíčkovou vrstvou. Zapékací misku pak vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a pečte po dobu 20 minut.
Zatímco se brambory pečou, nastrouhejte sýr na jemném nebo hrubém struhadle (podle toho, jak se vám zrovna líbí). Když uplyne 20 minut, vytáhněte pekáč ven a povrch brambor zasypejte nastrouhaným sýrem. Pak je vraťte zpátky do trouby a při stejné teplotě je nechte dopéct ještě dalších 5 až 10 minut, aby se sýr na povrchu roztavil a vytvořil zlatavou krustu. Pak už stačí posypat čerstvě nasekanými zelenými bylinkami, nakrájet na porce a podávat.