Zapečené masové karbanátky se zelím a sýrem - postup přípravy
Chutné, šťavnaté a neuvěřitelně voňavé a křehké. Takové jsou zapečené karbanátky, které se vám dnes chystáme představit. Ačkoliv právě karbanátky nejsou právě typickým slavnostním jídlem, tyto na slavnostní tabuli můžete bez obav použít. Jsou totiž více než reprezentativní. Skvěle se ale hodí i jako obyčejná domácí večeře či oběd.
Ingredience
Z hlávky zelí oloupejte svrchní listy, umyjte ji a osušte, rozkrojte na čtvrtiny a nakrájejte na tenké nudličky. Ty pak nasekejte na malé kousky a vhoďte je do hluboké mísy.
Cibuli oloupejte a nasekejte na velmi jemné kostičky. Lepší však bude, pokud ji rozmixujete v mixéru. Díky tomu se lépe spojí s masovou směsí.
Přidejte pokrájenou cibuli do mísy k zelí. K zelenině dodejte mleté maso, vyklepněte jedno vajíčko a přiměřeně osolte a opepřete. Všechny přísady pak důkladně promíchejte vařečkou, anebo prostě rukou (tou to jde nejlépe).
Zapékací misku vymažte olejem a troubu rozehřejte na 180 °C.
Z masové směsi odebírejte menší kousky asi ve velikosti dlaně a tvarujte z nich kuličky či šištičky. Ty vyrovnejte do připraveného pekáčku, zakryjte ho hliníkovou fólií a vložte do předehřáté trouby péct po dobu 40 až 45 minut.
Mezitím nastrouhejte sýr na jemném struhadle a smíchejte ho v misce s třemi lžícemi majonézy.
Jakmile se masové kuličky dopečou, odstraňte ze zapékací misky alobal a na povrch každé masové kuličky navršte trochu sýrové směsi. Vraťte pekáč zpátky do trouby, tentokrát už bez alobalu, a dopečte dalších 5 až 7 minut, aby se sýr na povrchu roztekl a zezlátl.
Hotové masové kuličky servírujte ještě čerstvé spolu s vařeným bramborem a čerstvým zeleninovým salátem.
Dobrou chuť.