Zapečené zelí s mletým masem dvakrát jinak - postup přípravy
Sytá, chutná a zdravá večeře z hlávkového zelí a mletého masa obohatí váš jídelníček zdravou dobrotou, jejíž příprava není žádná výzva ani pro začátečníky. Zkuste dva báječné recepty na zapečené zelí s mletým masem.
Zelné steaky s mletým masem a jogurtovou omáčkou
Zapečené karbanátky se zelím a sýrem
Zelné steaky s mletým masem a jogurtovou omáčkou
Zelí očistěte od svrchních listů, umyjte ho a osušte papírovými utěrkami. Rozdělte hlávku ostrým nožem na kulaté plátky, které vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem.
Oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostičky. Do hluboké misky vložte mleté maso spolu s krájenou cibulkou. Přidejte k němu sůl, papriku, mletý černý pepř, sušený česnek, oregano a muškátový oříšek a všechny ingredience společně důkladně promíchejte.
Masovou směs rozdělte na zelné pláty a rozprostřete je po celém jejich povrchu. Posypejte trochou soli a mletého černého pepře.
Do menší misky nalijte bílý jogurt, přidejte k němu nasekanou petrželovou nať a jarní cibulku, rajčatový protlak a promíchejte do homogenní směsi. Tou pak potřete povrch masové směsi na zelí.
Vložte plech do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte kolem 45 minut, aby se maso propeklo, jeho povrch zezlátl a zelí změklo.
Pokud chcete, můžete deset minut před dopečením zasypat povrch zelí strouhaným sýrem a nechat jej zapéct a zčervenat.
Zapečené karbanátky se zelím a sýrem
Do mísy vložte mleté maso, přidejte jedno vajíčko, mletý černý pepř a sůl a vše smíchejte do homogenní hmoty.
Půlku hlávkového zelí nakrouhejte ostrým nožem na tenké nudličky, které ještě překrájejte na menší kousky a přidejte je do mísy k masu spolu s najemno nasekanou cibulí. Rukou promíchejte a vytvarujte ze směsi karbanátky o velikosti dlaně.
Vložte je do zapékací misky. Tu zakryjte alobalem a vložte do trouby péct při 180 °C asi 25 minut.
Nastrouhejte sýr a po 25 minutách jím posypejte povrch zelných karbanátků v misce. Vraťte zpátky do trouby, tentokrát bez alobalu, a dopečte dalších 15 minut, aby se sýr roztekl a zezlátl na povrchu.
Dobrou chuť.