Zapečený chléb s mletým masem, zeleninou a sýrem - postup přípravy
Co všechno se dá dělat se starým pečivem? Můžete z něj namlít strouhanku, anebo ho nasypat králíkům a kozám, pokud je máte. Existuje ale také elegantnější řešení, třeba je zapéct s mletým masem, zeleninou a sýrem a udělat z něho lahůdku.
Ingredience
Chléb nakrájejte na plátky. Zapékací misku vymažte máslem a vyrovnejte do ní připravený chléb.
Rozdrťte tři stroužky česneku a nasekejte je najemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na drobné kostičky. Obojí vhoďte do mísy, přidejte mleté maso. Posypejte ho červenou paprikou, mátou, tymiánem, solí a mletým černým pepřem a vše důkladně promíchejte. Nejlépe to jde rukou.
Masovou směs přemístěte na vrstvu chleba v zapékací misce a rozprostřete ji co nejlépe po celé ploše pečiva. Nejsnáze to uděláte tak, že budete odebírat přibližně stejně velké kousky masa, které pak pokládejte vedle sebe a poté je prsty rozmačkejte do souvislé vrstvy.
Mezitím do misky vyklepněte čtyři vajíčka, přisypejte nahrubo nasekanou petrželku a zalijte mlékem. Metličkou vše vyšlehejte do hladké konzistence. Červenou a zelenou papriku zbavte jádřinců a dužninu nakrájejte na drobné kostičky. Rozšlehaným vejcem polijte obsah zapékací misky a navrch nasypejte nasekanou papriku. Poté pekáč vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu kolem 25 minut.
Po uplynutí této doby posypejte povrch paprikové vrstvy nahrubo nastrouhaným sýrem čedar nebo jiným oblíbeným druhem polotvrdého sýra a vraťte zpátky do trouby. Její teplotu snižte na 180 °C a dopékejte dalších 10 minut, dokud se sýr na povrchu nerozpustí. Pak už jen zapečený chléb nakrájejte na porce a podávejte.
Videopostup krok za krokem