Zasněžené lupínkové šišky s citrónovou kůrou - postup přípravy
Váš vánoční stůl si zaslouží vypadat výjimečně. K tomu vám pomohou zasněžené lupínkové šišky, které vypadají originálně a hotové jsou během pár minut.
Korpus
Do těsta
Na posypání
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte vanilkový cukr a pokračujte ve šlehání několik minut. Do směsi vmíchejte kakaový prášek, kypřicí prášek do pečiva, citronovou kůru a rostlinný olej.
Poznámka: Abyste předešli vzniku hrudek, kakao s práškem prosejte.
Do těsta prosejte také mouku a vzniklou hmotu vlijte do dortového ráfku vyloženého pečicím papírem. Těsto pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut.
Korpus nechte chvíli volně chladnout, poté ho vyndejte z dortového ráfku a roztrhejte ho na prášek, který v míse smíchejte s rozpuštěnu čokoládou.
Tip: Čokoládu rozpustíte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni během 3 minut.
Do mísy přidejte amaretto, rozpuštěné máslo a uhněťte těsto. Z těsta odebírejte kusy o váze 30 g, ze kterých vytvarujte kousky ve tvaru kužele.
Tip: Místo amaretta můžete použít rum nebo pomerančovou šťávu.
Do každého kuželu zapíchněte čokoládové lupínky tak, aby výsledek připomínal šišku – inspirovat se můžete postupem níže ve videu.
Lupínkové šišky odkládejte na servírovací talíř a podávejte je posypané moučkovým cukrem, který připomíná sníh.
Poznámka: Vánoční lupínkové šišky uchovávejte na chladném, tmavém a suchém místě v nádobě bez přístupu vzduchu.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: SOS kuchyně