Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zavařená rajčata v octovém nálevu

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 6 minut

Zavařená rajčata v octovém nálevu - postup přípravy

Recept na zavařená rajčata vám umožní uchovat letní úrodu i na zimu. Můžete tak po celý rok obohacovat své pokrmy o čerstvou chuť zeleniny a spoustu vitamínů.

Ingredience pro:
8 sklenic
+ -

Ingredience

Nálev

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Rajčata omyjte a kolem stopky je několikrát propíchněte párátkem, aby nepopraskala. Papriky omyjte, odstraňte z nich semeník a nakrájejte je na širší pruhy. Stroužky česneku oloupejte a větší kusy nakrájejte je na poloviny. 

2. KROK

Kopr s petrželkou omyjte a začněte s plněním sterilizovaných sklenic. Do každé z nich vložte bobkový list, dvě kuličky černého pepře a dvě kuličky nového koření. Přidejte dva stroužky česneku, květ kopru a sklenici poté naplňte rajčaty a paprikou. 

3. KROK

Na závěr do každé sklenice vložte pár snítek petrželky. Postup opakujte i u dalších sklenic. Všechny následně naplňte vroucí vodou, přiklopte je volně sterilizovanými víčky a nechte je stát 10–15 minut. 

4. KROK

Po této době vodu z rajčat slijte do hrnce a smíchejte ji s cukrem a solí. Nálev vařte 2–3 minuty. 

Poznámka: Vodu z rajčat ochuťte na základě jejího množství. Na každé 3 litry vody patří 3 lžíce soli a 8 lžic cukru. 

5. KROK

Do každé sklenice vlijte lžíci oleje a rajčata zalijte vroucím vývarem. Sklenice pevně uzavřete a víčky dolů je nechte vychladnout pod utěrkou. 

6. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK

Zdroj receptu: PAZANDA ZAMIRA

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů