Zavařená rajčata v octovém nálevu - postup přípravy
Recept na zavařená rajčata vám umožní uchovat letní úrodu i na zimu. Můžete tak po celý rok obohacovat své pokrmy o čerstvou chuť zeleniny a spoustu vitamínů.
Ingredience
Nálev
Rajčata omyjte a kolem stopky je několikrát propíchněte párátkem, aby nepopraskala. Papriky omyjte, odstraňte z nich semeník a nakrájejte je na širší pruhy. Stroužky česneku oloupejte a větší kusy nakrájejte je na poloviny.
Kopr s petrželkou omyjte a začněte s plněním sterilizovaných sklenic. Do každé z nich vložte bobkový list, dvě kuličky černého pepře a dvě kuličky nového koření. Přidejte dva stroužky česneku, květ kopru a sklenici poté naplňte rajčaty a paprikou.
Na závěr do každé sklenice vložte pár snítek petrželky. Postup opakujte i u dalších sklenic. Všechny následně naplňte vroucí vodou, přiklopte je volně sterilizovanými víčky a nechte je stát 10–15 minut.
Po této době vodu z rajčat slijte do hrnce a smíchejte ji s cukrem a solí. Nálev vařte 2–3 minuty.
Poznámka: Vodu z rajčat ochuťte na základě jejího množství. Na každé 3 litry vody patří 3 lžíce soli a 8 lžic cukru.
Do každé sklenice vlijte lžíci oleje a rajčata zalijte vroucím vývarem. Sklenice pevně uzavřete a víčky dolů je nechte vychladnout pod utěrkou.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: PAZANDA ZAMIRA