Zavařovaný rajčatový salát bez konzervantů - postup přípravy
Letošní bohatá úroda rajčat přímo vybízí k jejich zavařování a uchování na zimu. Rajčatový salát ve sklenicích budete mít připravený během pár minut, při správném skladování vám však vydrží i rok.
Ingredience
Čerstvá rajčata řádně omyjte pod tekoucí vodou. Omytá rajčata rozkrojte nejprve na půlky, vyřízněte tvrdší zbytek po stopce a následně rozkrájejte zhruba na šestiny. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte na plátky. Petrželku nasekejte nahrubo.
Na dno čistých sklenic o objemu 700 ml vhoďte několik plátků česneku a kuličky pepře. Přidejte nasekanou petrželku a překrájená rajčata. Sklenice by nyní měla být naplněná zhruba z poloviny.
Na rajčata dejte vrstvu koleček cibule a další vrstvu nasekané petrželky. Přisypte půl lžičky soli a stejné množství cukru.
Do každé sklenice dejte lžíci octa, následně opět vrstvěte rajčata, cibuli a petrželku. Vše zalijte studenou vodou, tak aby byla sklenice úplně plná.
Sklenice pevně uzavřete čistým víčkem. Následně je vložte do hrnce, vyloženého utěrkou, zalijte vodou, která by měla dosahovat téměř po hrdlo sklenic a přiveďte k varu. Vařte po dobu 30 minut.
Zavařené sklenice skladujte na temném a suchém místě, ideálně ve sklepě. Takto zavařený rajčatový salát by měl vydržet více než rok.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Moje kuchyně Tanja