Zeleninová polévka s houskovo-sýrovými knedlíčky - postup přípravy
Polévky se po parném létě znovu stávají žádaným artiklem, nic jiného nás během sychravého podzimu tak krásně u srdíčka nezahřeje. Vyzkoušejte třeba tuto chutnou a snadnou zeleninovou polévku s originálními houskovo-sýrovými knedlíčky podle receptu od paní Romany Važanské.
Na polévku
Na 10 ks knedlíčků
Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zesklovatět na kousku rozpuštěného másla v hrnci. Očištěnou mrkev nastrouhejte nahrubo a přihoďte ji k restované cibulce. Promíchejte a pokračujte v opékání, dokud mrkev nezesvětlá.
Květák nakrájejte na malé kousky a přihoďte ho do hrnce s polévkou. Přihoďte jemně nasekané lístky libečku, polévku osolte a opepřete, zalijte vývarem a nechte vařit, dokud všechna zelenina nezměkne. Podle chuti polévku dolaďte podravkou (nejlépe tou přírodní bez glutamátu).
Zatímco se polévka vaří, připravte si knedlíčky. Rohlíky nakrájejte na malé kostky. Vyklepněte dvě vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Ke žloutkům přilijte mléko a olej a rozšlehejte je dohladka. Touto směsí pak zalijte nakrájené rohlíky, promíchejte a počkejte, dokud se nenasáknou a nezměknou.
Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Petrželku nasekejte najemno a sýr nastrouhejte na jemném struhadle. Když rohlíky vsají veškerou tekutinu, přihoďte k nim petrželku a sýr a směs promíchejte. Nakonec do ní zapracujte vyšlehaný sníh jemnými krouživými pohyby stěrkou, aby se nesrazil. Pokud je třeba, přisypejte do směsi trochu hrubé mouky.
Z hotového těsta vytvarujte knedlíčky zhruba o velikosti ping-pongového míčku. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte do ní lžičku soli a nechte v ní povařit hotové knedlíčky asi 5 minut. Rozkrojte knedlíček a zkontrolujte, zda už je uvařený. Pokud ne, nechte ostatní ještě chvilku bublat.
Hotové knedlíčky vyskládejte po třech až čtyřech kouscích do talířů, zalijte je polévkou a podávejte.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom