Zeleninový salát na zimu v octovém nálevu - postup přípravy
Díky tomuto receptu můžete mít zeleninový salát po ruce celý rok. Jednoduchý a výživný pokrm můžete servírovat jako svačinku nebo přílohu k hlavnímu chodu.
Ingredience
Rajčata omyjte, nakrájejte je na čtvrtky a vložte je do mísy. Z okurky odkrojte okraje, které nebudete používat a zbytek zeleniny nakrájejte na kolečka.
Z paprik odstraňte semeníky a nakrájejte je na proužky. Na půlkolečka nakrájejte také cibuli a petrželku nasekejte najemno. Zeleninu i s bylinkami smíchejte s rajčaty v míse a vše zasypte solí.
Ingredience promíchejte, mísu zakryjte a zeleninu nechte 30–60 minut odpočívat. Zeleninou následně naplňte sterilizované sklenice a do každé z nich vlijte lžičku octa. Octem otřete horní část sklenic a uzavřete je sterilizovanými víčky.
Poznámka: Díky soli pustí zelenina přebytečnou šťávu.
Sklenice poté vložte do hrnce se dnem vyloženým utěrkou, vlijte do něj vodu tak, aby sahala až po víčka sklenic a zeleninový salát na zimu zavařujte 30 minut.
Poté sklenice vyjměte z hrnce a nechte je volně vychladnout.
Poznámka: Při skladování na temném a chladném místě vám salát vydrží čerstvý až jeden rok.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Moje kuchyně Tanja