Zelňačka bez smetany - postup přípravy
Pokud už máte dost tučných a těžkých pokrmů, vsaďte na něco kyselejšího a připravte si tuto báječnou zelňačku. O recept na ni se s námi podělila paní Ilona Šimůnková.
Ingredience
Uzené maso uvařte zvlášť v hrnci doměkka. Klobásu, slaninu a povařené maso nakrájejte na menší kousky. Sušené houby zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené, a nechte je trochu nabobtnat. Mezitím nasekejte nadrobno cibuli a česnek.
V hrnci rozehřejte rostlinný olej s kouskem másla a osmahněte na něm nadrobno nasekanou cibuli. Zaprašte ji sladkou paprikou a přidejte rajčatový protlak, bobkový list, nové koření a jeden nadrobno nasekaný stroužek česneku. Vše nechte za stálého míchání jemně zapražit.
Do cibulového základu přidejte nakrájené uzené maso, klobásu a slaninu a nechte je opéct. Přisypejte sůl, pepř a trochu mletého kmínu. Přidejte namočené houby i s vodou a vše důkladně rozmíchejte.
Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a přidejte je do hrnce. Podlijte je vývarem z uzeného masa a nechte je uvařit doměkka.
Teprve poté přidejte slité a okapané kysané zelí, které předtím pokrájejte na kratší kousky. Pokračujte ve vaření, dokud nezměkne také zelí. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem a druhým stroužkem česneku a podávejte.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.