Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zelňačka bez smetany

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Zelňačka bez smetany - postup přípravy

Pokud už máte dost tučných a těžkých pokrmů, vsaďte na něco kyselejšího a připravte si tuto báječnou zelňačku. O recept na ni se s námi podělila paní Ilona Šimůnková.

Ingredience pro:
6 porcí
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Uzené maso uvařte zvlášť v hrnci doměkka. Klobásu, slaninu a povařené maso nakrájejte na menší kousky. Sušené houby zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené, a nechte je trochu nabobtnat. Mezitím nasekejte nadrobno cibuli a česnek.

2. KROK

V hrnci rozehřejte rostlinný olej s kouskem másla a osmahněte na něm nadrobno nasekanou cibuli. Zaprašte ji sladkou paprikou a přidejte rajčatový protlak, bobkový list, nové koření a jeden nadrobno nasekaný stroužek česneku. Vše nechte za stálého míchání jemně zapražit.

3. KROK

Do cibulového základu přidejte nakrájené uzené maso, klobásu a slaninu a nechte je opéct. Přisypejte sůl, pepř a trochu mletého kmínu. Přidejte namočené houby i s vodou a vše důkladně rozmíchejte.

4. KROK

Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a přidejte je do hrnce. Podlijte je vývarem z uzeného masa a nechte je uvařit doměkka.

5. KROK

Teprve poté přidejte slité a okapané kysané zelí, které předtím pokrájejte na kratší kousky. Pokračujte ve vaření, dokud nezměkne také zelí. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem a druhým stroužkem česneku a podávejte.

6. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů