Zelný salát s jablkem a mrkví a domácí bruschetty s rajčaty a zelenými bylinkami - postup přípravy
Jaro se pomalu blíží a je čas na odlehčení jídelníčku. Dopřejte si vitaminovou bombu v podobě salátu ze dvou druhů zelí, mrkve a jablek doplněného domácí bruschettou z toustového chleba s rajčaty a fetou nebo pestem z petrželky, kopru a česneku. Buďte si jistí, že ho nebudete připravovat pouze jednou.
Salát
Zálivka
Bruchetty
Rajčatová směs
Bylinková směs
Bílé i červené zelí nakrájejte ostrým nožem na tenké nudličky a v případě potřeby je ještě překrájejte, aby byly kratší. Oba druhy zelí rukama trochu promačkejte, aby se z nich uvolnila šťáva, a vložte je do hluboké mísy.
Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na jemném struhadle. Očistěte jarní cibulky, zbavte je kořínků a nakrájejte je na proužky. Jablko zbavte jadřinců, ale neloupejte ho. Rozkrájejte ho na tenké půlkulaté plátky, které následně nakrájejte na hranolky. Všechnu zeleninu i jablka přidejte k zelí do salátové mísy.
Nyní přijde na řadu zálivka. Smíchejte olivový olej s hořčicí, trochou cukru a soli a přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z poloviny citrónu. Přísady dobře zamíchejte, abyste získali homogenní směs. Tu pak nalijte do mísy na zeleninu, salát promíchejte a nechte chvilku uležet.
Na přípravu domácích bruschett rozkrojte úhlopříčně tři krajíčky toustového chleba, rozložte je na plech pokrytý pečicím papírem, postříkejte je olivovým olejem a posypejte solí a vložte do trouby péct při 180 °C po dobu 10 minut.
Rajče rozkrojte na poloviny, odstraňte základnu stopky a dužninu nastrouhejte na jemném struhadle. Slupku nepoužívejte. Prolisujte k rajčeti jeden stroužek česneku, přidejte sůl a trochu olivového oleje a promíchejte. Balkánský sýr nebo fetu nakrájejte na malé kostičky a přidejte je do misky s rajčatovou směsí.
Petrželku zbavte stonků a lístky nasekejte najemno. Totéž udělejte i s koprem a oba druhy bylinek vložte do misky. Nastrouhejte k nim jeden stroužek česneku, osolte, zakápněte olivovým olejem a šťávou z druhé půlky citrónu a promíchejte.
Upečené bruschetty potřete jednou ze dvou směsí a podávejte spolu s kopečkem právě připraveného zelného salátu s jablkem a mrkví.