Zelný salát s tuňákem a snadným jogurtovým dresingem - postup přípravy
Ani v zimě byste neměli rezignovat na zeleninové saláty, které vám dodají pořádnou nálož vitaminů a minerálů, které se vám během chřipkových a covidových období budou rozhodně hodit. Na přípravu nejsou vůbec složité, příjemně zasytí a osvěží a hotové jsou v cukuletu. To je dost argumentů, proč si připravit takový báječný zelný salát s tuňákem, nemyslíte?
Ingredience
Čtvrtinu hlávky bílého zelí nakrájejte na tenké proužky, anebo ji nakrouhejte na struhadle či škrabkou na zeleninu. Očistěte dvě mrkve a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Pak je přidejte do hluboké mísy spolu s nakrouhaným zelím. Oloupejte cibuli, jednu polovinu schovejte na příště a druhou rozkrájejte na tenké měsíčky. Ty rozdělte na jednotlivé proužky a vsypte je do mísy se zeleninou.
Čerstvou petrželovou nať umyjte pod proudem vody, osušte ji papírovými utěrkami a otrhejte lístky z tuhého stonku. Ten použijte někdy příště při přípravě zeleninového vývaru. Lístky nakrájejte na jemné kousky a přihoďte je do mísy se zeleninou. Konzervovaného tuňáka slijte, anebo, pokud je naložený v olivovém oleji, můžete ho nasypat do mísy se salátem spolu s olejem.
Do misky nebo sklenice vložte půl lžičky hořčice a jednu čajovou lžičku citronové šťávy. Přidejte půl čajové lžičky soli a 150 mililitrů bílého jogurtu. Vše zalijte asi 30 gramy olivového oleje a vidličkou či lžící promíchejte do jednolité konzistence.
Dresingem přelijte ingredience v salátové míse a všechny velmi dobře a důkladně navzájem promíchejte, aby se tuňák a dresing dostaly na všechny části zeleniny. Nakonec salát vložte do lednice alespoň na hodinu odstát a odležet, rozdělte ho na porce a podávejte.