Zimní salát z vařené červené řepy s mléčnou majonézou - postup přípravy
Salát z vařené červené řepy je velmi podobný klasickému bramborovému salátu. Pokud tedy z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete konzumovat brambory, právě tento salát je jeho skvělou alternativou.
Ingredience
Na mléčnou majonézu
Červenou řepu uvařte, upečte, anebo ji můžete připravit i v mikrovlnné troubě, v každém případě by ale neměla být uvařená úplně doměkka. Poté ji oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Pokud řepa pustí hodně šťávy, trochu ji vyždímejte přes sítko, aby přebytečná voda nenarušovala strukturu salátu.
Cibuli oloupejte, nasekejte ji na drobné kostičky a na troše tuku ji osmahněte lehce dozlatova. Poté ji přidejte do mísy s nastrouhanou řepou. Okurky a vejce uvařená natvrdo nakrájejte na kostičky a spolu s prolisovaným či jemně nasekaným česnekem je přidejte do mísy se salátem.
Nyní připravte mléčnou majonézu jakožto zálivku. Do úzké a vysoké nádoby (ideálně ta, jež je dodávána jako příslušenství tyčových mixérů) nalijte 50 ml mléka a 100 ml oleje. Tyčový mixér ponořte na dno nádoby a mixujte tak dlouho, dokud se obě tekutiny nespojí do husté směsi. Tu pak dochuťte solí, cukrem, hořčicí a citrónovou šťávou a znovu vše dobře promixujte.
Výslednou ochucenou majonézu nalijte do mísy se salátem a všechny ingredience důkladně promíchejte. Salát ozdobte několika lístky čerstvé hladkolisté petrželky nebo jiné oblíbené bylinky a podávejte.
Videopostup krok za krokem