Zimní zeleninové saláty s majonézou - postup přípravy
Jemné a chutné saláty nejsou jen doménou letní sezóny. Vitaminovou nálož si můžete dopřát kdykoliv v průběhu celého roku a vždy bude vítaným zpestřením vašeho jídelníčku. Kromě toho můžete saláty použít jako netradiční přílohu třeba k řízku nebo jiným masovým pokrmům, kterým dodá nejen na výživnosti, ale i na svěží chuti.
Zelný salát s kukuřicí, okurkou a mrkví
Celerový salát s mrkví a jablky
Tuňákový salát s řapíkatým celerem
Zelný salát s kukuřicí, okurkou a mrkví
Hlávkové zelí rozdělte na čtvrtiny a ostrým nožem je nakrájejte na tenké nudličky. Mrkev očistěte a nakrájejte na tenké proužky a okurku nakrájejte na kostičky.
Prolisujte do směsi česnek, přidejte sterilovanou a dobře okapanou kukuřici, sůl a pepř a nakonec pár lžic majonézy. Důkladně promíchejte a dejte do lednice vychladit.
Celerový salát s mrkví a jablky
Celer, jablko a mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte v misce, přidejte lžíci olivového oleje, dvě lžičky citronové šťávy, jednu lžičku sójové omáčky, jednu lžíci jemně nasekané petrželky a přidejte podle chuti jogurt nebo majonézu, případně obojí. Pokud chcete, můžete přidat lžičku kari koření a strouhaný sýr.
Tuňákový salát s řapíkatým celerem
Cibuli nakrájejte na jemné kostičky, řapíkatý celer zbavte nitek a nakrájejte na plátky, koriandr nasekejte nahrubo a vše smíchejte v jedné míse spolu s konzervovaným tuňákem.
Přidejte tři lžíce majonézy, podle chuti sůl a pepř a nechte chvíli vychladit. Podávejte samotný nebo s opečenou bagetkou.