Příjemně sladký dort ze Srbska pohladí na duši - postup přípravy
Neuvěřitelně nadýchaný a jemný dezert, který jste pravděpodobně ještě nikdy neochutnali. Věřte, že za ochutnání skutečně stojí a konzumaci tohoto dezertu si užijete vy, vaše rodina i hosté.
Těsto
Sněhová náplň
Připravte si těsto. Do hluboké mísy dejte žloutky a moučkový cukr. Vyšlehejte je mixérem, dokud nezískáte nadýchanou a homogenní směs. Přidejte slunečnicový olej a promíchejte. Přidejte mléko a promíchejte. Přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a míchejte těsto, dokud nebude dokonale hladké.
Těsto nalijte do standardního plechu s pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete. Těsto pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 10 minut. Poté zkontrolujte pomocí párátka nebo špejle. Nechte těsto zcela vychladnout, odstraňte pečicí papír, zarovnejte okraje a rozkrojte ho na 2 stejné díly. Jednu z částí rozřízněte na 6 stejných kusů.
Nyní připravte sněhovou náplň. Do hrnce se silným dnem dejte moučkový cukr, vanilkový cukr a vodu. Za občasného míchání přiveďte směs k varu na mírném ohni. Jakmile se bude vařit, přidejte citronovou šťávu a důkladně promíchejte. Poté vařte dalších 10-12 minut na mírném ohni.
Do hluboké mísy dejte bílky a špetku soli. Vyšlehejte je pomocí mixéru (3-4 minuty). Zapracujte do nich horký sirup, aniž byste vypnuli mixér. Nechte 10-12 minut vychladnout.
Nakonec sestavte celý dort. Celý plát těsta položte na talíř. Vezměte sněhovou náplň a rovnoměrně ji rozprostřete na jeho povrch. Získáte skutečně vysokou vrstvu, ale nebojte se toho. Je to naprosto v pořádku.