Masové placky na zelném lůžku - postup přípravy
Mleté maso může mít mnoho využití. Jedno ale určitě neznáte. Stačí ho správně dochutit, vytvarovat a položit na lůžko té nejlevnější zeleniny, která v obchodech existuje. A výsledek? Ten stoprocentně stojí za vyzkoušení.
Ingredience
Vezměte zelí, oloupejte svrchní špinavé listy a nakrájejte ho na kolečka silná asi 1 centimetr. Potřebovat jich budete šest. Vyskládejte je jedno vedle druhého na plech pokrytý pečicím papírem. Potom dejte do mísy mleté maso, ke kterému přidejte nakrájenou cibulku, mletou papriku, nastrouhaný muškátový oříšek, ale i prolisovaný česnek, nebo česnekový prášek. Chybět nesmí sůl, oregano a také černý pepř.
Masovou směs důkladně promíchejte. Nebojte se hníst ji i rukou, díky čemuž se jednotlivé složky a samozřejmě také jednotlivé chutě správně propojí. Následně maso pomocí lžíce nandávejte na plech na jednotlivá kolečka zelí. Lžící maso důkladně rozmělněte, aby bylo spíše tenčí na výšku a aby zabíralo celou plochu zelného kola.
Do menší mísy nalijte jogurt, přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku a rajčatový protlak. K tomu přidejte také nasekanou petržel a vše důkladně promíchejte v jednotný dip. Ten však nebudete používat až při konzumaci, protože jogurtovou směsí pomažte jednotlivé masové placky. Nebojte se na ně aplikovat dostatek jogurtové směsi, masu to výrazně přidá na chuti.
Hotové připravené mleté maso na zelném lůžku vložte i s plechem do trouby rozehřáté na teplotu 180 stupňů Celsia. Doba pečení je zhruba 45 minut. Po uplynutí této doby vyndejte a jednotlivé placky můžete servírovat. Příloha není nutná, jelikož ji nahradí právě pečené zelí, které spolu s masem vytvoří příjemné propojení chutí.