Vepřová roláda s bramborami z jednoho pekáčku - postup přípravy
Udělat dobré a měkké maso není snadné. Navíc řada receptů je už ohraná a nikoho nijak nepřekvapí. Proto zkuste tento, který skutečně vykouzlí netradiční pokrm, jenž si zamilujete vy i vaši hosté. Maso je úžasně měkké a skvěle dochucené, a přitom nepotřebujete žádné speciální suroviny. Tak s chutí do toho.
Ingredience
Vepřové maso nejprve očistěte a nařežte tak, aby z kusu vznikl spíše jeden velký plát masa. Navrch rozprostřete potravinovou folii a maso dobře naklepejte. Do misky si nalijte slunečnicový olej a prolisujte 2 stroužky česneku. Přidejte tymián, sůl, papriku a případně i další koření, které máte rádi. Dále přidejte také hořčici, med a citronovou šťávu. Vše dobře promíchejte, aby vznikla hustá marináda. Touto směsí maso důkladně potřete. Následně jej pevně zarolujte a dejte do lednice alespoň na hodinu odpočívat.
V mezičase si nakrájejte obě cibule na kostky, očistěte si mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Rozehřejte si pánev s olejem a dejte opékat cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní mrkev. Nechte restovat asi 3–4 minuty a poté směs přesypte do misky. Brambory si oloupejte a nakrájejte. Vložte je do zapékací misky, posypte kořením na brambory a dle chuti přidejte i sůl, pepř a olej. Dobře promíchejte.
Nastrouhejte 160 g sýra a ten přidejte ke směsi mrkve a cibule. Maso vyndejte z lednice a rozbalte. Směs cibule, mrkve a sýra rozprostřete po celém povrchu masa a roládu znovu zabalte. Svažte ji provázky, aby lépe držela pohromadě.
Maso vložte doprostřed zapékací misky na brambory a potřete jej ještě zbytkem marinády. Zakryjte navlhčeným pečicím papírem a alobalem a dejte péct do trouby na 200 stupňů po dobu 60 minut. Poté odkryjte a ještě 20 minut dopékejte.