Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smažené pirohy plněné šunkou a sýrem

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Smažené pirohy plněné šunkou a sýrem - postup přípravy

Klasické pirohy připomínají plněné knedlíky, existují ale i další varianty, které se podobají plněným smaženým rohlíkům, a to s náplní dle vlastního gusta. Přesně to je i případ těchto pirohů, které jsou zajímavou alternativou k tradičním langošům. Ke klasické náplni z šunky a sýra se navíc skvěle hodí i chuť kečupu, česnekového nebo koprového dipu ze zakysané smetany!

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Jak připravit pirohy, které jsou oblíbené nejen ve východní Evropě, ale v různých verzích se objevují po celém světě včetně Mexika a zemí v jižní Americe? Nachystejte si dostatečně velkou mísu, do které prosejte hladkou mouku a prášek do pečiva. Dobře promíchejte. Do mouky rozklepněte vajíčka. Nyní si vezměte k ruce druhou mísu, do které dejte sýr. Je vhodnější měkký čerstvý sýr nebo různé obměny, a to včetně feta sýra. Nebo použijte kombinaci balkánského a čerstvého. Pokud použijete sýr s nízkým obsahem soli, osolte jej. Sýr v míse rozmačkejte pomocí vidličky a přidejte do misky s moukou a vajíčky. Rukama nebo s pomocí vařečky vypracujte těsto.

2. KROK

Nyní si pomoučněte vál nebo pracovní plochu. Vyválejte rukama válec z těsta a rozdělte na dvě poloviny. Pomocí válečku nyní menší bochánky vyválejte na 3–5 mm tenký plát. Vyřízněte obdélník, zbylé těsto přidejte ke zbytku. Obdélník rozdělte na další čtyři části.

3. KROK

Na náplň smíchejte v misce sýr se šunkou nakrájenou na kostičky. Osolte dle potřeby, případě přidejte oblíbené koření. Náplň dejte doprostřed menších obdélníků a zabalte do dlouhých ruliček. Pořádně stiskněte konce, aby náplň nevypadla.

4. KROK

Do hlubokého hrnce nalijte olej, rozehřejte a smažte pirohy dozlatova z obou stran po dobu asi 5 minut. Počítejte s tím, že jejich objem při smažení nabyde. Po dopečení můžete servírovat, lze je ale jíst i studené s kečupem nebo s oblíbenými dipy.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů