Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čtyři recepty z čínské kuchyně

Čtyři recepty z čínské kuchyně - postup přípravy

Pokud vás již česká kuchyně tak trochu omrzela, nic se neděje. Jednoduše si můžete zkusit připravit nějaká lahodná jídla z čínské kuchyně. Tyto pokrmy nejsou nijak náročné a rozhodně vám zachutnají.

Ingredience pro:
1 porce

Smažené bramborové „tyčinky“ s jarní cibulkou

Smažené placičky plněné vaječnou směsí s paprikami

Sezamové rolky s tahini

Čínský chléb „Paratha“

Kuchařka
Kuchařka: Nela Maloňková
1. KROK

První recept: Bramboru umyjte, oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Ta dejte uvařit na páře a poté je rozmačkejte na kaši, osolte, opepřete, přidejte sušené droždí, jedno vejce a mléko. Důkladně promíchejte a po částech dodávejte mouku. Poté nechejte těsto odpočinout na 1 hodinu. Až vykyne, tak do něj přidejte nadrobno nasekanou jarní cibulku a promíchejte. Těsto vložte do pevného igelitového sáčku nebo cukrářského sáčku, zavažte a odstřihněte jeden růžek. Na pánvi si rozehřejte rostlinný olej a vymačkávejte do něj postupně kousky těsta. Smažte dozlatova. Výsledkem jsou lahodné a křupavé bramborové „tyčinky“.

2. KROK

Druhý recept: Do větší mísy vložte mouku, droždí, teplou vodu a míchejte, dokud vám nevznikne lepivé jednolité těsto. To nechejte přikryté odpočinout a mezitím se vrhněte na náplň. Z vajec udělejte míchaná vajíčka a přemístěte je do mísy. Čtyři papriky nakrájejte nadrobno, promíchejte s olejem a smíchejte je s míchanými vajíčky. Osolte a přidejte kuřecí bujón v prášku a koření na čínu. Po vykynutí těsto obalte moukou na pracovní ploše a nakrájejte jej na menší bochánky, které ručně vytvarujete na tenčí kolečka. Každé zvlášť naplňte, zabalte, ručně rozplácněte do tvaru placky a všechna dejte smažit po dobu cca tří minut na jednu stranu. Než je obrátíte, potřete je olejem. Jakmile začnou získávat lehce zlatavou barvu, máte hotovo.

3. KROK

Třetí recept: Do větší mísy vložte mouku, sušené droždí a vodu. Důkladně promíchejte a ručně uhněťte těsto. Nechejte pět minut zakryté a přemístěte na pracovní plochu. Z těsta vytvarujte dlouhý válec a poté jej rozválejte na obdélník. Ten celý pomažte tahini, osolte, opepřete a srolujte. Rozkrojte je na několik stejných částí. Oba konce, na kterých se nachází řez, utěsněte prsty a vytvořte pevný spoj. Poté z každé vzniklé „kuličky“ udělejte placičku. Pomažte je vodou a obalte v sezamových semínkách. Zakryjte na 15 minut potravinářskou fólií a poté rozehřejte rostlinný olej na pánvi. Smažte na středním ohni dozlatova zhruba 3–4 minuty z každé strany.

4. KROK

Čtvrtý recept: Do větší mísy nasypte mouku, přidejte sůl, teplou vodu a 10 ml rostlinného oleje. Ručně uhněťte těsto a nechejte přikryté kynout okolo 40 minut. Mezitím v menší mističce smíchejte dvě lžíce mouky, mletý černý pepř a cca 25 ml horkého oleje. Poměr oleje a mouky má být 2:1. Pracovní desku lehce pomažte olejem a rozložte na ni vykynuté těsto. Udělejte z něj tlustý válec, nakrájejte jej na několik částí a každou část zvlášť rozválejte na tenký obdélník. Ten poté pomažte olejovou směsí, kterou jste před chvílí připravili v misce. Poté těsto poskládejte přes sebe jako harmoniku, stočte do tvaru šneka, přikryjte potravinářskou fólií, znovu vyválejte a nechejte smažit dozlatova na rozehřátém oleji. Výsledek je tvarově podobný palačinkám, má však velice zajímavou texturu a chuť.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů