Kynutý velikonoční bochánek s cukrovou polevou - postup přípravy
Tento recept vyniká nad ostatními svým neuvěřitelně originálním a krásným vzhledem, stejně jako lahodnou chutí vláčného těsta ze zakysané smetany a rozinek. Povrch pak zdobí nepřehlédnutelně pohledná cukrová poleva, díky které tento moučník působí jako z pohádkového světa. Ozdobte svůj velikonoční stůl touto krásnou a zajímavou pochoutkou.
Kvásek
Těsto
Poleva
Na ozdobu
Do mísy nalijte teplé mléko, přidejte lžíci cukru a rozdrobené droždí. Věše promíchejte, aby se droždí rozpustilo. Přidejte 3 nebo 4 lžíce hladké mouky a nechte stát na teplém místě 10 až 15 minut, dokud se na povrchu směsi nevytvoří pěna.
Mezitím do hluboké misky vložte dva vaječné žloutky a jedno celé vajíčko a 200 gramů cukru. Ochuťte vanilkovou esencí, citronovou šťávou a kurkumou a vše metličkou dobře vyšlehejte do hladké konzistence bez hrudek a světle žlutavé barvy.
K vaječné směsi vmíchejte zakysanou smetanu a aktivovaný kvásek. Nakonec vsypte 570 gramů hladké mouky a vypracujte hutné a tvárné a mírně lepivé těsto. To pak vyklopte na pracovní plochu a rukama ho hněťte 8 až 10 minut, dokud nezíská vláčnou a nelepivou konzistenci. Do uhněteného těsta zapracujte 80 gramů změklého másla. Výsledkem bude nelepivé těsto, které zformujte do bochánku, umístěte do mísy, zakryjte přilnavou fólií a nechte v teple 1 hodinu kynout.
Po hodině kynutí vyklopte těsto na pomoučněnou pracovní plochu a prsty jej roztáhněte do ploché placky. Na ni nasypejte rozinky, které hodinu předem namočte do horké vody, a uzavřete je do těsta jako do balíčku. Těsto pak znovu prohněťte, aby se rozinky rovnoměrně rozptýlily po celém jeho objemu.
Těsto rozdělte na 7 podobně velkých částí. Kulatou dortovou formu vytřete olejem a dno vyložte kusem pečicího papíru. Do formy pak vyskládejte koule těsta tak, aby bylo šest koulí po obvodu a jedna uprostřed. Formu s těstem opět zakryjte utěrkou a nechte kynout další 1 hodinu. Poté jej vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C péct po dobu 50 minut. Zda je těsto dostatečně propečené, vyzkoušejte testem se zapíchnutou špejlí.
Zatímco se těsto peče, připravte polevu tak, že rozpustíte 1 lžíci želatiny ve 2 lžících vody a necháte 15 minut nabobtnat. Cukr s dalšími 4 lžícemi vody zahřejte v hrnci na sporáku, dokud se cukr nerozpustí, a pak přidejte nabobtnalou želatinu. Pomíchejte, a když se želatina rozpustí, elektrickým šlehačem vše vyšlehejte do bílé a nadýchané pěny. Odřízněte kus PET láhve tak, aby vám vznikl válec s otevřenými konci. Položte ji na střed upečeného a zchladlého bochánku a nalijte do ní připravenou polevu. Pak opatrně láhev odstraňte, aby se poleva roztekla rovnoměrně do všech stran bochánku.
Na závěr posypejte povrch polevy cukrářským zdobením, naporcujte a umístěte bochánek na čestné místo na slavnostním stole. S velkou chutí jej pak podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.