Medovo-česnekové kuře se zeleninou na jedné pánvi - postup přípravy
Kusy kuřecích stehen lze na lahodný způsob v delikátní medové omáčce s bramborami, mrkví a česnekem připravit velmi jednoduše na jedné pánvi. Takto připravené si je oblíbí celá vaše rodina.
Na kuře
Na omáčku
Na kuřecí maso, které je s kůží a kostmi, nasypejte oregano, dle chuti ho osolte a opepřete a polijte půl lžící olivového oleje. Poté do masa rukou vmasírujte olej s bylinkami a solí, aby byl rovnoměrně po všech stranách masa. Takto namarinované maso nechte 10 minut uležet.
Připravte si velkou pánev, na které budete pokrm vařit. Nesmí mít umělohmotné nebo dřevěné prvky, protože ji budete vkládat do trouby. Na pánev dejte 2 lžíce olivového oleje a 1 lžíci másla. Na rozpálený tuk vložte kousky kuřete, které na středním plameni opečte zhruba 3 minuty z každé strany tak, aby bylo krásně dozlatova. Maso nemusí být dopečené, bude se ještě tepelně upravovat. Kousky kuřete dejte na talíř.
Cibuli a česnek nakrájejte na malé kostičky, brambory na menší kousky a baby karotku na podlouhlé plátky. Kusy nesmí být příliš velké, aby v troubě dostatečně změkly. Do tuku po mase dejte cibuli a 2 minuty smažte. Poté přidejte brambory a mrkev, osolte a opepřete a smažte dalších 8 minut. Minimálně jednou za 2 minuty řádně zamíchejte. Nakonec přidejte česnek a nakrájenou petrželku a ještě 2 minuty smažte.
Na vedlejší pánvi si připravte medovou omáčku. Všechny ingredience na omáčku dejte do pánve a za stálého míchání je vařte 2 až 3 minuty. Až bude omáčka pěkně hustá a probublaná, dejte na první pánev zpět kousky kuřete a nakonec vše zalijte horkou medovou omáčkou.
Pánev s pokrmem vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů a nechte péci 40 až 45 minut. Následně ji vyndejte a zkontrolujte, zda jsou brambory měkké a kuře dostatečně propečené. Pokud ano, jídlo ozdobte trochou nasekané petrželky a servírujte.