Lepiduša čili nastavovaná kaše z brambor a fazolí - postup přípravy
Jakkoliv je valašská lepiduša tradiční pokrm, má neskutečně širokou škálu různých obměn – zatímco někde se připravuje nasladko, jinde naslano a s různými obměnami. O zděděný rodinný recept s fazolí se podělila paní Zdeňka Laštůvková.
Ingredience
Fazole a oloupané brambory uvařte každé ve zvláštním hrnci doměkka. Fazole slijte a nechte okapat. Brambory neslévejte, přidejte k nim do hrnce hrubou mouku nebo krupici a nechte vše pět nebo deset minut odstát.
Nakonec do hrnce přidejte také fazole a vše důkladně rozmačkejte na kaši. Do kaše přidejte hojnou dávku sádla, podle chuti osolte a případně přidejte také škvarky. Lepidušu ihned podávejte s kyselou okurkou a případně s párkem nebo karbanátkem.