Pomalu pečený bůček - postup přípravy
Upéct maso se zdá být snadným úkolem, aby ale chutnalo tak, jak má a neztratilo nic ze své šťavnatosti, je zde přeci jenom nějaké umění potřeba. Vyzkoušejte osvědčený postup podle paní Venduly Kainové a vždy se doberete úspěšného výsledku.
Ingredience
Bůček i s kůží ze všech stran důkladně osolte a sůl vetřete do masa. Stejným způsobem pak maso opepřete a okmínujte. Připravený bůček vložte do pekáče kůží dolů, podlijte jej vodou a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C. Maso pečte na nízkou teplotu po dobu okolo 3 až 4 hodin. Díky tomu se krásně propeče, ale uvnitř zůstane šťavnaté.
Po uplynutí 3 až 4 hodin pečení bůček vyndejte z trouby, otočte ho kůží nahoru a tu nakrájejte šikmými řezy na kosé čtverečky. Pak pekáč s masem vraťte zpátky do trouby a pečte ho další zhruba 2 hodiny, dokud na povrchu krásně nezezlátne a kůže nebude křupavá. V průběhu pečení čas od času maso přelijte výpekem a případně podlijte trochou vody. Hotový bůček nakrájejte a podávejte s knedlíkem a zelím nebo třeba jen s čerstvým pečivem.