Pravá domácí sýrová pizza Quattro Formaggi a salámová pizza s olivami - postup přípravy
Pokud doma dostanete chuť na pizzu, ale žádná z rychlých napodobenin z rohlíků nebo toustového chleba vám prostě nevyhovuje, vyzkoušejte ověřený a funkční recept na opravdovou a nefalšovanou pizzu, tentokrát se čtyřmi druhy sýrů neboli Quattro Formaggi a se salámem a olivami podle paní Jaroslavy Slavíkové.
Korpus na pizzu
Pizza Quattro Formaggi
Salámová pizza s olivami
Korpus na pizzu
1. Do mísy prosejte speciální mouku na pizzu a rozmíchejte v ní jednu čajovou lžičku soli. Přidejte rozdrobené droždí a vše zalijte 250 ml studené vody a 1 lžící extra panenského olivového oleje. Z ingrediencí zadělejte hutné těsto, které v zakryté míse nechte v lednici kynout 3 hodiny.
2. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a ještě chvíli jej ručně hněťte. Rozdělte těsto na poloviny a vytvořte z nich dva bochánky, které nechte na stole pod utěrkou ještě asi 20 minut vykynout.
3. Každý bochánek s pomocí prstů a bez válečku vytahejte do co nejtenčí kulaté placky. Po okrajích může být těsto o něco silnější než u středu. Ustřihněte si kus pečicího papíru o velikosti plechu, natřete ho olejem a přeneste na něj vytvarovaný korpus a ihned na něj vyrovnejte připravené náplně. Troubu i s plechem nechte rozehřát na 200 °C.
Pizza Quattro Formaggi
Nivu, hermelín a Grana Padano nastrouhejte, vsypte je všechny do misky a zalijte plnotučnou smetanou ke šlehání. Té dejte jen tolik, abyste získali hustou sýrovou kaši. Velmi dobře vše promíchejte a tuto směs rozetřete na připravený korpus na pizzu. Navrch nasypejte strouhanou mozzarellu a přeneste papír s pizzou na rozpálený plech do trouby, kde ji nechte péct po dobu kolem 15 minut dozlatova.
Salámová pizza s olivami
Pizza korpus natřete po celé ploše souvislou vrstvou kečupu s prolisovaným česnekem (nebo speciální rajčatovou omáčkou na pizzu) a posypejte ji strouhanou mozzarellou. Na vrstvu sýra rozložte kolečka salámu. Zelené olivy nakrájejte na kolečka a rovnoměrně je rozhoďte po celé ploše pizzy. Na závěr povrch posypejte ještě trochou strouhaného sýra a vložte papír s pizzou na rozpálený plech do trouby péct asi 15 minut dozlatova.