Zeleninový dort ze staré bagety se sýrem a smetanou - postup přípravy
Když nedopatřením pečivo ztvrdne na „beton“, nedá se dělat nic jiného, než ho vyhodit. Anebo ne? Zkuste tento originální zeleninový dort se základnou z tvrdého pečiva, je velmi chutný a navíc i zdravý.
Ingredience
Tvrdou bagetu nakrájejte na plátky a ty rozdělte na menší kostky. Připravte si jednu velkou a jednu menší formu a obě vymažte stroužkem česneku a poté máslem. Do formy vložte bagetu v jedné vrstvě a přidejte na ni pár lístků čerstvého rozmarýnu.
Oloupejte cibuli a nasekejte ji na drobné kostičky. Těmi posypejte vrstvu krájené bagety v obou formách. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji nahrubo. Poté ji rozprostřete na vrstvu cibule. Tři růžičky brokolice nastrouhejte na hrubém struhadle a nasypejte je na mrkvovou vrstvu.
Do mísy vyklepněte 6 vajec a přidejte crème fraîche nebo zkrátka zakysanou smetanu s co nejvyšším obsahem tuku. Směs podle chuti osolte a opepřete a zalijte mlékem. Metličkou vše důkladně vyšlehejte do homogenní konzistence, kterou pak rozdělte do obou zapékacích misek na vrstvy zeleniny.
Mozzarellu nakrájejte na plátky a poklaďte jimi povrch zeleniny v miskách. Ty poté vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 30 minut. Hotový zeleninový dort vyklopte z formy, nakrájejte na porce a podávejte.