Cuketová paštika - postup přípravy
Pečenou paštiku, které bude trochu ve stylu jakési nádivky, si můžete udělat z úrody cuket. Získáte tak lahodný pokrm, který se hodí třeba ke studené večeři na krajíci čerstvého chleba.
Na paštiku
Cukety zbavte konců a nastrouhejte na hrubém struhadle. Pokud máte mladé cukety, není nutné z nich odstranit semena, ze starších ale ano, protože by byla tvrdá. Nastrouhanou cuketu dejte do síta, přidejte k ní 1,5 lžičky soli a promíchejte. Nechte v sítu cuketu alespoň 10 minut vykapat.
Cibule nakrájejte na kostičky a česnek nasekejte na kousky. Na pánev dejte trochu oleje a smažte cibuli, dokud nezesklovatí. Potom přidejte česnek a smažte asi minutu a míchejte. Poté nechte vše vychladnout.
Oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kusy a dejte do mixéru. Přidejte jedno vejce a rozmixujte vše na kaši. Omytou a očištěnou mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte k ní bramborovou směs a zbylá vejce, asi půl lžičky pepře a lžičku sladké mleté papriky. Do směsi vylijte cibulku s česnekem a promíchejte.
V sítu co nejvíce vyždímejte cuketu a dejte ji do směsi a promíchejte. Přidejte asi půl skleničky krupice, pokud je směs příliš řídká, může jí být i o něco více, a olej. Nakonec dodejte najemno nasekaný kopr a promíchejte. Je možné ještě dle chuti dosolit, případně opepřit.
Formu nebo formy vyložte pečícím papírem. Směs do ní nandejte a její povrch zarovnejte a mírně stlačte. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte směs jednu hodinu. Po vyndání nechte vychladnout, vyklopte z formy a servírujte nakrájené na plátky.