Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vrstvený pudinkový dort z odpalovaného těsta

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Vrstvený pudinkový dort z odpalovaného těsta - postup přípravy

Milovníci věnečků a větrníků nechť nyní zpozorní, neboť tento dort je jejich splněným snem. Několik plátů křehkého odpalovaného těsta je proloženo lahodným vanilkovým pudinkem a kolem dokola toto mistrovské dílo zdobí tenké plátky mandlí.

Ingredience pro:
1 porce

Na krém

Na těsto

Na dohotovení

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Jako první připravte vanilkový pudink. Do kastrůlku vyklepněte dvě vejce, přidejte klasický cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob a vše metličkou vyšlehejte do homogenní konzistence. Poté přilijte po několika dávkách mléko, promíchejte a na sporáku přiveďte k varu, přičemž bez ustání směs míchejte, aby se v ní nevytvořily hrudky. Pokračujte ve vaření a míchání, dokud nezískáte velmi hustý pudink. Ten odstavte ze sporáku a hrnec vložte do mísy s ledovou vodou a kostkami ledu. Promíchejte pudink, abyste rozbili vznikající škraloup, a nechte ho vychladnout.

2. KROK

Nyní připravte odpalované těsto. Do kastrůlku vložte máslo, přidejte k němu asi půl lžičky soli a cukru a vše zalijte mlékem a vodou. Směs postavte na sporák a za stálého míchání vařte, dokud se máslo úplně nerozpustí. V tu chvíli do rendlíku vsypte hladkou mouku a stěrkou míchejte tak, že těsto třete o dno. Pokračujte v míchání, dokud nezískáte soudržnou hmotu lehce nazlátlé barvy. Poté těsto odstavte ze sporáku a nechte ho vychladnout.

3. KROK

Do zchladlého těsta vyklepněte jedno vajíčko a důkladně ho zapracujte. Poté přidejte další vejce a znovu jej zapracujte. Nakonec přidejte ještě jedno. Po jeho zapracování byste měli získat vláčné a lepivé těsto. Pokud by stále bylo příliš husté, přidejte ještě čtvrté vejce.

4. KROK

Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny a každou rozetřete do roviny na obdélníkový plech. Placky vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte je asi 10 až 15 minut. Po vychladnutí pak každou placku rozkrojte křížem, čímž získáte 8 stejně velkých obdélníčků.

5. KROK

V tu chvíli je čas na dohotovení krému. V misce vyšlehejte změklé máslo do krémové konzistence a po lžících do něj zapracujte vychladlý pudink. Na tácek položte první díl těsta a rozetřete na něj vrstvu pudinkového krému. Zakryjte ji druhým plátem těsta a opět jej potřete krémem. Takto střídejte vrstvy, dokud vám nedojdou suroviny. Poslední vrstvu by mělo tvořit těsto. Zbylým krémem pak potřete po obvodu celé boky dortu a na krém nalepte plátky mandlí.

6. KROK

Povrch posypejte moučkovým cukrem a hotový dort nechte alespoň 1 hodinu v lednici vychladit a ztuhnout. Pak už ho jen nakrájejte na porce a podávejte.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů