Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sváteční vánočka s makovou nádivkou

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 200 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Sváteční vánočka s makovou nádivkou - postup přípravy

Vánočka nemusí být nudný a stále stejný kousek pečiva bez kapky nápadu. Stačí ji zkombinovat s lahodnou makovou nádivkou podle receptu od paní Vladimíry Bosákové a výsledek získá úplně nový rozměr.

Ingredience pro:
1 porce

Sváteční vánočka

Na makovou nádivku

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Pro přípravu náplně umelte mák a vsypte ho do rendlíku spolu s moučkovým cukrem, hřebíčkem špetkou skořice a citrónové kůry. Vše zalijte mlékem a za stálého míchání vařte, dokud se mléko do máku úplně nevsákne a nevytvoří hustou kašovitou konzistenci. V tu chvíli směs odstavte ze sporáku a nechte vychladnout.

2. KROK

Do misky rozdrobte čerstvé droždí, přidejte trochu cukru a mouky a vše zalijte vlažným, ale nikoliv horkým mlékem. Směs promíchejte a nechte v teple stát asi 15 minut, dokud nevzejde pěnivý kvásek.

Hladkou mouku s práškem do pečiva prosejte do velké mísy, přidejte špetku soli a dobře promíchejte. V jiné misce utřete vaječné žloutky s máslem a zbylým cukrem do pěny. Postupně do ní zapracujte vzešlý kvásek a citrónovou kůru. Nakonec po dílech přidávejte moučnou směs a mléko a vypracujte tužší, ale vláčné těsto.

Těsto ručně na vále hněťte tak dlouho, dokud nezíská velmi pružnou a hladkou texturu. Poté ho vraťte zpátky do mísy, zakryjte jej utěrkou a nechte ho v teple asi 2 až 3 hodiny kynout.

3. KROK

Vykynuté těsto znovu trochu prohněťte a roztáhněte ho na vále do placky. Rozinky, polovinu oloupaných mandlí a kandovanou citrónovou kůru nebo ovoce nakrájejte na drobné nudličky či kousky a zapracujte je do těsta, které nechte znovu asi hodinu kynout.

4. KROK

Po druhém kynutí rozdělte těsto na 9 dílů, z nichž vyválejte dlouhé prameny. Každý pramen rozválejte nebo hranou ruky rozplácněte na dlouhou placku, do jejího středu položte makovou náplň a do těsta ji uzavřete. Takto připravte všechny pruhy těsta, které začněte splétat do vánočky.

5. KROK

Základnu tvoří pletenec ze 4 pramenů. Druhé patro copánek ze 3 pruhů těsta a navrch přijdou dva pruhy stočené do jednoho. Patra vánočky zajistěte k sobě zapíchnutými špejlemi, aby se během pečení nerozjela do stran.

6. KROK

Hotovou vánočku přemístěte na plech vyložený pečicím papírem, celý povrch potřete rozšlehaným vejcem a zbylými bílky a posypejte zbylými mandlemi. Hotovou vánočku přemístěte do trouby a nechte ji péct se zapnutým ventilátorem při teplotě 160 °C kolem 45 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby. Po upečení vánočku podle chuti posypejte moučkovým cukrem a nejlépe ihned čerstvou podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů