Plněný hermelín - postup přípravy
Někdo hermelín miluje a jiný nenávidí. Pokud patří mezi vaše favority, vyzkoušejte ho třeba naplnit ořechy či zeleninou, jak to udělala paní Romana Važanská, a objevíte úplně novou dimenzi těchto podivuhodných sýrů, které se skvěle hodí jako občerstvení na slavnostním stole.
Ingredience
Ořechová náplň
Zeleninová náplň
Velmi ostrým nožem seřízněte vršek z hermelínů, anebo je prostě podélně rozřízněte napůl. Lžičkou pak velmi opatrně vydlabejte měkký střed sýra tak, abyste nepoškodili stěny.
Vydlabanou střídku dvou hermelínů promačkejte vidličkou, smíchejte ji s mletými vlašskými ořechy, dvěma či třemi prolisovanými stroužky česneku, lžičkou změklého másla a podle vkusu dolaďte chuť trochou soli a pepře.
Druhou část hermelínového středu promačkejte s máslem, solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Papriku a zelenou část jarní cibulky nakrájejte na velmi jemné proužky, které vmíchejte do sýrové směsi.
Hotové sýrové náplně vložte zpátky do vydlabaných hermelínových „mističek“ (pokud jste je rozkrajovali napůl, tak musíte naplnit obě půlky) a přiklopte je zpátky odříznutým vrškem, respektive slepte obě půlky dohromady. Naplněné hermelíny zabalte do kusu alobalu a nechte je do druhého dne v ledničce ztuhnout.
Po odležení už s naplněnými hermelíny zacházejte tak, jak jste zvyklí. Můžete je jíst jen tak, naložit je do oleje s kořením a zeleninou, anebo je třeba nechte zapéct v troubě nebo na pánvi. Skvěle budou vypadat i na chlebíčcích či jednohubkách.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom