Jak přidat vejce do těsta, aby neztratilo na objemu - postup přípravy
Pečení se bez vajec jednoduše neobejde. Některé nekynuté moučníky ale bývají často zplihlé a málo nadýchané, čemuž však lze snadno předejít i bez přidání kypřícího prášku. Stačí správně pracovat s vejci a vaše sušenky, buchty a koláče budou nádherně nadýchané a vzdušné.
Tajemství vzdušného nekynutého těsta
Pokud často připravujete piškotové dorty, lité buchty či jiné podobné druhy nekynutého pečiva a často se vám stává, že mu chybí vzdušnost a objem, tento návod je právě pro vás. Využívají jej mimo jiné také východoasijští kuchaři, pro něž je základem jejich nebývalé kulinářské alchymie.
Postupujte následujícím způsobem:
1. Oddělte bílky od žloutků.
2. Žloutky vmíchejte do těsta spolu s ostatními surovinami.
3. Když získáte homogenní těsto, odložte jej stranou a bílky vyšlehejte do pevného sněhu.
4. Ihned po vyšlehání sníh zapracujte do těsta. Nepoužívejte k tomu ale šlehač, vmíchejte je jemnými krouživými pohyby stěrkou směrem ode dna vzhůru.
5. Hotové těsto ihned a bez čekání přelijte do formy a dejte je péct.
6. Po dopečení buchtu ihned nevytahujte z trouby, ale nechte ji chvilku zvolna chladnout při pootevřených dvířkách.
Při dodržení tohoto postupu už se vám nikdy nestane, že byste připravili tuhý a zplihlý piškot.