Kynuté sýrové rolky - postup přípravy
Pokud patříte mezi milovníky sýrového pečiva, tyto kynuté rolky se sýrem si zamilujete. Jsou křupavé, jemné a krásně nadýchané.
Ingredience
Do zadělávací mísy dejte vlažné mléko, vlažnou vodu, olej, cukr, sůl, vaječný bílek (žloutek si schovejte na později) a sušené droždí. Vše promíchejte a postupně přidejte prosátou hladkou mouku. Promíchávejte a v poslední fázi začněte zpracovávat rukou, dokud nezískáte hladké nelepivé těsto. Pak mísu přikryjte a nechte hodinu kynout.
Vyklopte těsto na pomoučněný vál a rozpulte ho, aby se s ním lépe pracovalo. Z každé půlky vyválejte čtvercovou placku. Potřete ji rozpuštěným máslem a přeložte na třetiny. Vršek podlouhlého těsta pomažte máslem, opět přeložte na třetiny a dejte na 10 minut do mikrotenového sáčku odpočinout.
Z těsta následně vyválejte čtvercovou placku a posypejte ji strouhaným čedarem nebo jiným tvrdým sýrem. Poté ji srolujte. Z rolády krájejte kusy silné asi na 3 prsty, dejte je na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte 20 minut kynout.
Rozšlehejte žloutek a vršky rolek jím potřete. Poté na ně nasypejte trochu máku. Vložte plech do předem rozehřáté trouby na 180 °C a pečte je zhruba 20 minut.